Connect with us

Amerika

DOBRA GODINA ZA SRPSKI JEZIK U ČIKAGU: Naša škola sa najdužom tradicijom popunjena do poslednjeg mesta!

Published

on

U susret Svetom Savi 27. januara, kada sva srpska deca sveta slave školsku slavu, posvećujemo priču o Akademiji “Sv. Sava” – prvoj srpskoj osnovnoj školi sa najdužom tradicijom osnovnog obrazovanja srpske dece u SAD.

Akademija Sveti Sava, jedina zvanična srpsko-američka škola u Čikagu ima veoma uspešnu godinu, i pored situacije vezane za korona virus. Škola je popunjena do poslednjeg mesta, a kažu da bi na ime prostora mogli da dupliraju broj đaka.

Direktorka škole Mišel Džanakos kaže da je ovo bila teška, ali i dobra godina za školu. Nastava se odvija uz prisustvo đaka, ali je bilo nedelja kada je nekima trebao karantin, i morali su da ograniče broj đaka. Interesovanje za školu je veliko jer se nastava odvija uz lično prisustvo učenika i zato jer je dvojezična. Važno je da deca vole školu, zahvaljujući nastavnicama koje sa ljubavlju pristupaju poslu, a to su Mirjana Pavićević i Svetlana Aleksić koje su u školi već 20 godina.

“Ovo je velika ljubav, pre svega. Ne osećam ga kao posao, već kao mesto gde ću da idem i uživam sa decom, koja su sjajna, veoma brzo uče na dva jezika. Ja radim sa predškolcima i prvim razredom. Njih učim srpski jezik, svet oko nas, bogatimo srpski rečnik, učimo da čitamo, pišemo, pričamo, glumimo…”, kaže nastavnica Svetlana Aleksić.

“Predajem engleski jezik, književnost i gramatiku, istoriju i “government”. Tu su petaci i jedan đak iz osmog razreda”, kaže Mirjana Pavićević.

Za đake je interesantno što su svi u Akademiji Sveti Sava u Čikagu u sličnoj situaciji. Deca iz srpskih porodica, najčešće rođena u Americi, pa samim tim već na startu imaju puno toga zajedničkog.

Otac Dobrivoje Milunović podseća da đaci ove škole odlično znaju šta treba o srpskoj pravoslavnoj veri i crkvi.

PROČITAJE JOŠ:

REPUBLIKANCI UZ TRAMPA: Šta ako mi pokrenemo opoziv bivših demokratskih predsednika?

NIJE LAKO ALI VREDI: Prodali su sve u Dubaiju da bi se doselili na Zlatibor!

“SRPSKA ULICA” U ČIKAGU: Avenija američkog megalopolisa nosi ime naše države! (FOTO)

“Nekoliko godina predajem u Akademiji Sveti Sava. Veronauku starijoj deci, tako da je pravo zadovoljstvo raditi sa njima. Većina ih je rođena u Americi, ali imamo i nekoliko dece koja su došla iz starog kraja, a oni se veoma lako i lepo uklope. Zainteresovani su veoma za sticanje znanja iz svih oblasti, pa i iz oblasti naše pravoslavne vere”, kaže otac Milunović.

U školi spremaju svetosavske proslave, od kojih će jedna biti održana uz prisustvo dece, a ostale preko interneta.

Na imanju srpskog pravoslavnog hrama u Čikagu nadaju se da će uskoro početi radovi na proširenju ovdašnjih škola, Akademiji Sveti Sava i proširenju Srpskog kulturnog centra, koji bi sigurno bio značajan ne samo za Srbe u Čikagu, već i čitave Severne Amerike.

Izvor: RTS Foto: St.Sava Academy

Advertisement