Chicago
64°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 3mph N
Humidity: 78%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/61°F
73/57°F
77/59°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

ISTREBLJENJE PRASIĆA PRED 1.MAJ: Sve zalihe rasprodate, otišli čak i oni za tov, i oni od 50 kila!

Oni prasići koji su prekostali za Vaskrs, sada su se našli pred novim izazovom – Praznikom rada.

Kolika je potražnja za prasićima pred praznike, ne samo prvomajske već i za Đurđevdan, najbolje pokazuje činjenica da, da biste imali sveže pečenje na svojoj trpezi. morali ste svoje prasence rezervisati danima unapred.

Zbog ogromne potražnje, a smanjene ponude, poslednji Mohikanci u svinjogojstvu konačno su dočekali svojih pet minuta.

– Sve što se imalo od grla se rasprodaloOtišli su prasicići i oni od 15 kilograma pa sve do 55. Domaćini koji su napunili obore pred Vasrks, potpuno su ih ispraznili, pa su nespremno dočekali praznik rada i veliku srpsku slavu koja predstoji. Meni je hvala Bogu nešto posle Vaskrsa preteklo, pa te prasiće nisu mogli da zaobiđu prvomajski praznici. Ono što sam planirao za tov, otišlo je i to. Sada su obori prazni, čekamo sledeću ‘berbu’ – rekao je Dragan Jovanović koji u selu Zagorica kod Topole već godinama uzgaja prasiće.

OTIŠLI ČAK I ONI ZA TOV: Dragan Jovanović

On dodaje da je potražnja za prasićima enormno velika i da uprkos visokoj ceni, Srbi ne odustaju od tradicionalne proslave prvomajskih praznika, uprkos nestašici.

– Da sam imao još jedan šleper prasića, sve bi to otišlo u jednom danu. Cena kod mene je 500 dinara po kilogramu, dok je na pijaci u Aranđelovcu išla i preko 600 dinara, što je za kupce stvarno mnogo. Moramo gledati da svakome bute pristupačno, a i da mi imamo neku računicu. Za prosečno jedno prase, mora se izdvojiti pozamašna suma novca, čak i do 15.000 dinara.

Draganova pećnica za prasad poslednjih dana se neumorno loži, kako bi ovaj vredni Topoljanin stigao da “najtraženiju robu” dostavi na vreme.

Izvor/Foto: RINA

PROČITAJTE JOŠ:

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)