Chicago, IL
73°
Mostly Cloudy
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 68%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 3
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
75°F
75°F
75°F
73°F
70°F
TueWedThuFriSat
86°F / 61°F
75°F / 57°F
77°F / 61°F
79°F / 63°F
75°F / 61°F

Published 2 years ago

By admin

ISTRAŽIVANJE: 88% Srba je protiv ulaska u NATO, 84% ne želi sankcije Rusiji

U NOVOM broju srpskog magazina Nedeljnik objavljeno je istraživanje o stavovima građana Srbije prema sankcijama Rusiji i eventualnom ulasku Srbije u EU i NATO savez.

Prema istraživanju, čak 84% ispitanih ne podržava uvođenje sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. Sankcije podržava tek 6.8% ispitanika, dok njih 9.2% nema stav.

Na sankcije bi u slučaju da EU zaprijeti sankcijama Srbiji pristalo 18.8% građana, dok bi i u tom slučaju protiv uvođenja sankcija Rusiji bilo 60% građana. 21.2% ispitanih odgovorilo je da nema stav.

Da će Srbija u narednom razdoblju uvesti sankcije smatra 25% ispitanika. 41.6% misli da će Srbija ostati na sadašnjoj neutralnoj poziciji. Stav o ovom pitanju nama 33.4% ispitanih građana.

Ogromna većina ispitanih je protiv ulaska Srbije u NATO, njih 88.1%. Ulazak zemlje u savez podržava tek 4.3% ispitanika. Ostali nemaju stav.

“Srbi su pokazali nevjerojatnu empatiju s ruskom stranom”

“Sve ove domaće političke teme i igranke u dubokoj su senci velikog događaja na istoku Evrope, koji iz temelja mijenja planetarnu političku geografiju. Kako je domaće javno mnijenje reagovalo na tu tektonsku geopolitičku promenu? Reagovalo je spontano i instinktivno, pokazujući gotovo neverojatnu i bezrezervnu solidarnost i empatiju s ruskom stranom, i to u meri koja je zaprepastila čak i domaće rusofile (verovatno i samu Moskvu), a ovdašnje profesionalne ‘europejce’ dovela na rub histerije i očaja”, komentarisao je za Nedeljnik Đorđe Vukadinović, glavni urednik Nove srpske političke misli.

Protivljenje uvođenju sankcija Rusiji je u porastu, a podrška pridruženju NATO savezu nikad nije bila manja, kaže.

“Preko 80 posto građana Srbije se protivi uvođenju sankcija Rusiji, pri čemu je taj postotak čak i porastao za oko dva posto u odnosu na naše istraživanje od pre dva mjeseca. Istovremeno, podrška eventualnom članstvu u NATO-u, koja nikada i nije bila visoka i uglavnom se kretala oko deset posto, pala je na istorijski minimum. Baš kao i podrška članstvu u EU, koja je i dalje prilično visoka (pogotovo kada vidimo u kakvom je EU trenutno stanju), ali u značajnom i primetnom opadanju”, navodi Đorđe Vukadinović u tekstu za novi Nedeljnik.

Rusija kao glavni partner, protiv ulaska u EU

Rusiju kao glavnog vanjskopolitičkog partnera Srbije želi 24.6% ispitanika. Nešto manje, 21.4%, želi da to budu EU i Njemačka.

Zemlje Balkana na tom mjestu vidi tek 10.6% ispitanih, dok je za Kinu 7.2%. Da bi SAD bio dobar partner Srbiji, smatra zanemarivih 0.8%. Ostali nemaju stav.

Protiv ulaska u EU je 43.6% ispitanih, dok eurointegracije podržava njih 36.2%. 20% nema stav o ovom pitanju.

U slučaju da uslov za ulazak u EU bude priznavanje neovisnosti Kosova, 82.2% Srba bilo bi protiv ulaska u EU, 8% bi pristalo na taj uslov, a 9.8% nema stav o tom pitanju.

Izvor: Nedeljnik/Index Foto: Danas.rs

YOU MAY LIKE