Chicago, IL
39°
Sunny
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 9mph NW
Humidity: 70%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 0
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
43°F
45°F
45°F
45°F
43°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
54°F / 36°F
59°F / 50°F
64°F / 30°F
37°F / 27°F

Published 3 years ago

By admin

ISTORIJSKI SPORAZUM: Najmoćnije zemlje sveta dogovorile oporezivanje najbogatijih korporacija!

Politički predstavnici zemalja G7 postigli su danas istorijski sporazum o promeni globalnog poreskog sistema koji za cilj ima da primora korporacije i kompanije da plaćaju jedinstvenu globalnu stopu poreza na dobit, bez obzira u kojoj državi prijavljuju prihode.

Ministri finansija najbogatijih država održali su sastanak u Londonu gde su usvojili nekoliko odluka koje se odnose na oporezivanje velikih multinacionalnih kompanija.

Pre svega, države su dogovorile uspostavljanje globalne jedinstvene stope poreza na dobit u iznosu od 15 odsto, kao i uspostavljanje mera koje će sprečiti multinacionalne kompanije da manipulišu podacima i prijavljuju poslovanje u državama u kojima je porez manji.

Ovakav dogovor zemalja najviše će uticati na tehnološke gigante poput Microsoft-a, Amazon-a i Google-a, a samo sprovođenje sporazuma u budućnosti bi vladama ovih zemalja moglo doneti milione dolara dodatnih prihoda koji se mogu iskoristiti za oporavak ekonomije od krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

Države su se opredelile za donošenje ovakvog sporazuma iz nekoliko razloga. Pre svega, zemlje će donošenjem ove odluke nastojati da spreče dosadašnju praksu država koje su se “takmičile” u donošenju zakona koji bi omogućili što niže stope poreza na dobit kojima bi privlačili multinacionalne kompanije.

To je javne blagajne država do sada koštalo stotine milijardi dolara, a kriza se naročito osetila u periodu pandemije koronavirusa kada su ostali delovi privrede i ekonomije bili ugroženi.

Prednost zemalja koje nude niže stope poreza na dobit naročito su koristile kompanije poput Amazona i Fejsbuka koje su registrovale lokalna predstavništva u zemljama koje nude niže stope poreza, pa su upravo u tim zemljama i prijavljivali dobit. To je u praksi podrazumevalo da kompanije plaćaju lokalnu poreznu stopu, iako profit dolazi od prodaje roba i usluga iz svih delova sveta.

Pored uspostavljanja globalne minimalne porezne stope koju će članice G7 predložiti i zemljama članicama proširene grupe G20, dogovor najbogatijih zemalja nateratće kompanije da plaćaju porez u zemljama u kojima prodaju svoje proizvode, a ne samo u državi gde prijavljuju dobit.

“Nakon nekoliko godina rasprava, ministri finansija G7 postigli su istorijski sporazum reforme globalnog poreznog sistema kako bi se prilagodili globalnoj digitalnoj eri”, saopšteno je nakon sastanka najbogatijih zemalja.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera English

YOU MAY LIKE