Chicago
70°
Partly Cloudy
5:18 am8:17 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 4mph NE
Humidity: 54%
Pressure: 30"Hg
UV index: 3
WedThuFri
81/64°F
81/63°F
77/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

ISTORIJSKA ODLUKA: Ova američka država je zabranila transrodnim osobama učešće u ženskim sportovima!

Kanzas zabranjuje transrodnim sportistima učešće u ženskim sportovima, od vrtića do koledža. To je prvi u setu potencijalnih novih zakona kojima se ograničavaju prava transrodnim osobama, a koji je donela republikanska skupština te savezne države, uprkos protivljenju guvernerke.

Naime, većina u skupštini je nadglasala veto demokratske guvernerke Lore Kreli, treći u protekle tri godine, koji se tiče prava transrodnih sportista. Devetnaest drugih država uvelo je ograničenja za transrodne sportiste, poslednja među njima je Vajoming.

Zakon Kanzasa stupa na snagu 1. jula i jedan je od nekoliko stotina predloga koje su republikanci širom SAD podneli tokom ove godine, u cilju ograničavanja prava LGBTQ osoba.

Poslanici u Kanzasu traže i da se okonča program podrške transrodnim mladim osobama, kao i da se uvedu restrikcije na ograničavanje upotrebe toaleta. Očekuje se da će guvernerka uložiti veto i na taj predlog.

„Voleo bih da je 1960. i, znate, mali Džoni je dečak, a Meri devojčica, i tako je, tačka“, rekao je 70-godišnji republikanski predstavnik u skupštini, Džon Epli, koji je po struci lekar.

PROČITAJTE VIŠE:

Zagovornici LGBTQ prava kažu da su ovakvi propisi deo nacionalne kampanje desničarskih tradicionalista za brisanje transrodnih, nebinarnih ili rodno fluidnih osoba.

„Zastrašujuće je vreme za odgajanje transrodne dece u Kanzasu“, rekla je Ket Poland, stanovnica Kanzasa i majka 13-godišnjeg trans dečaka Aleksa.„Možda ćemo se suočiti sa veoma realnom pretnjom da ćemo morati da se selimo, a to mi slama srce”.

Aleks Poland pohađa osmi razred i nada se da će sledeće godine igrati bejzbol. On kaže da se donose “zakoni protiv dece koja nisu nikome ništa skrivila”. Smatra i da je za transrodu decu dobro da igraju u timu sa kojim se rodno identifikuju, a da većinu dece ova tematika i ne zanima.

“Uglavnom su odrasli oni koji toliko brinu o tome šta rade trans deca“, rekao je Aleks.

Pristalice ovakvih zabrana, koje već postoje u atletici i plivanju, tvrde da one održavaju fer konkurenciju i da transrodne devojčice i žene neće moći da izgube stipendije koje su samo njima namenjene, koje nisu imale ranije. Protivnici, međutim, skeptično gledaju na to da je fer takmičenje razlog za ovakvu zabranu.

Konzervativni republikanci u Kanzasu nisu ranije imali dvotrećinsku većinu u oba doma državne skupštine, pa nisu mogli da preglasaju guvernerkin veto na zakon o transrodnim sportisima 2021. i 2022, ali ove godine su imali dovoljno glasova.

POVEZANE TEME:

POVRATAK DINASTIJE: Kenedi izazvao Bajdena, ulazi u trku za predsedničku kandidaturu!

OPLJAČKANA DŽORDANOVA KUĆA U ČIKAGU: Policija dojurila na lice mesta, pretražuju ogromnu luksuznu vilu!

TRANSRODNA PLIVAČICA U ŽENSKOJ SVLAČIONICI: “Gledao nas je dok se skidamo, bile smo izložene muškim genitalijama!”

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
PRIJATELJI PORODICE UBIJENE DEVOJČICE IZ FRANCUSKE: "Hteli su da im deca odrastaju u sigurnoj okolini.."