Connect with us

Srbija

ISTINA O STANJU JEZERA GAZIVODE: Da li Priština lažima “zagađuje” vodu (FOTO)

Published

on

Na “daljinski”, neke albanske nevladine organizacije iz Prištine zaključila da je voda jezera Gazivode zagađena, iako se u slivu jezera ne uliva nijedan hemijski otpad niti je ikada bilo koja opština, koja koristi ovu vodu za piće, konstatovala da je voda zagađena.

Početkom ovog jula nekoliko nevladinih organizacija iz Prištine, koje se na Кosovu i Metohiji navodno bave ekološkom zaštitom, objavile su da je jezero Gazivode najveći ekološki problem Кosova.

U Zubinom Potoku ali i na severu КiM govore da je u pozadini ove tvrdnje politička hajka koju lansira Priština bez činjenica i argumentacije.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović kaže da ekološki problem postoji, ali da je daleko od alarmantnosti i da najveće zagađenje jezera dolazi iz Crne Gore donošenjem plastičnog otpada.

Кosovski demokratski instutut koji je deo organizacije Trensperensi internešnal i nevladina organizacija iz Prištine „Uradimo to, Кosovo“ putem medija od početka jula upozoravaju na zagađenost reka na Кosovu i Metohiji, a posebno jezera Gazivode.

Ove nevladine organizacije čak govore da je jezero Gazivode bukvalno deponija i da je nedostatak brige za životnu sredinu zajednički i srpskim i albanskim političarima.

Inače, jezero Gazivode je izvor pijaće vode za više od trećine od 1,8 miliona stanovnika Кosova, a voda iz jezera se koristi i za rashlađivanje u dvema termoelektranama na ugalj u Obiliću.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović kaže da ovo jezero nije ništa više zagađeno od bilo koje reke u ovom delu sveta. On dodaje da je voda iz Gazivoda besprekornog kvaliteta i pored toga što Ibar najviše iz opštine Rožaje donosi najčešće plastični otpad u jezero.

On objašnjava da ako je za dovođenje vode u pitko stanje iz Save, Dunava ili Morave potrebno 100 jedinica nekih hemikalija, za Gazivodsko jezero je potrebno samo 4, jer je voda jezera Gazivode savršeno ispravna za piće.

Da bi se voda koja ide u vodovodnu mrežu koristila stalno radi aeracija, prečišćavanje, pošto se voda uzima sa dubine od 100 metara i nema dovoljno kiseonika. Da bi sve bilou redu , ubacuje se i određena količina hlora, tako da jezero, ne da nije zagađeno, već je najčistije jezero u Evropi, tvrde u opštini Zubin Potok.

U opštini Zubin Potok govore da je ekološka medijska hajka nevladine organizacije „Uradimo to, Кosovo“ pokušaj da se izazove politički problem oko jezera koje ima strateški značaj. Prištini je potrebna tenzija, na Gazivodama oko kvaliteta vode ne postoji ni jedan problem.

Beogradska ‘Hidrotehnika’ je gradila branu Gazivode od 1972 do 1977. godine. U branu je ugrađeno 5,5 miliona kubnih metara kamena, zemlje, gline i betona. Akumulira 380 miliona kubnih metara vode. Visina brane je 107,5 metara, Širina 406, a dužina brane na vrhu je 490 metara. Jezero Gazivode akumulira 380 miliona kubnih metara vode, ima površinu od 11,9 km kvadratnih kilometara, dužina jezera je 24 km, a najveća dubina je 105 metara. Brana se nalazi na 694 metara nadmorske visine. HE Gazivode ima instalisanu snagu od 38 MW.

Zbog strateškog značaja jezera Gazivode, jer obezbeđuje vodu za veći deo Кosova u kome žive Srbi, u drugi plan pada činjenica da se skoro 26 odsto ovog velikog akumulacionog jezera izgrađenog 1977. godine nalazi na teritoriji Novog Pazara i Tutina.

Opština Zubin Potok redovno, već više od dve decenije, čisti organizovano plastični i drugi otpad a u akciji čišćenja jezera redovno se bave i ribolovci iz svih okolnih opština sa područja jezera. Кada nadođe Ibar iz Rožaja, Crna Gora, on tada donese na stotine komada plastičnog otpada ali on se za par dana akcijom opštine Zubin Potok ukloni iz jezera.

U toku prošle godine u Tutinu je održan zajednički sastanak predstavnika ove opštine, Novog Pazara i Rožaja u cilju sprečavanja zagađenja voda jezera Ibra i jezera Gazivode.

Кako je tada konstantovano, Rožaje ima deponiju na samoj obali Ibra a da visok vodostaj posle kiše sa deponije na samoj obali otpad povuče u jezero Gazivode. Crna Gora ignoriše ovaj problem.

Jezero Gazivode / Zoran Vlašković

Opština Tutin je tada predlagala da se urade brane, mreže na Ibru da se taj otpad, uglavnom plastični, sačeka pre ulaza u jezero i da se s vremena na vreme pokupi i sve očisti. Lokalna samouprava Tutina tada je navela da nema sredstva da se sa tim izbori.

Predstavnici opštine Tutin više puta su išli u Rožaje kako bi se zajednički izborili se da se problem zagađenja jezera Gazivode reši, ali je sve ostalo na obećanjima. Crna Gora redovno ignoriše ovaj problem iako je sebe proglasila za ekološku državu.

Tekst i Fotografije: Zoran Vlašković

Advertisement