Chicago
41°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 13mph W
Humidity: 52%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 7 months ago

By admin

ISPOVEST SRPKINJE IZ RUSIJE: Kažu da su mladi okrenuti Zapadu, a oni su veliki rodoljubi i imaju sve svoje!

Lidija Milovac (21), iz Beograda, studentkinja je glume na ruskom Univerzitetu za film i televiziju u Sankt Peterburgu. Nikada nije razmišljala o odlasku u Rusiju, ali su je određene okolnosti navele da svoje studije započne tamo.

„Htela sam da studiram glumu u Srbiji ali pošto nisam prošla prijemni na FDU, saznala sam za program ruskog stipendiranja i uspela sam da dobijem stipendiju“, kaže ona, piše Zadovoljna.

Kaže da je život tamo dosta drugačiji i da joj je u početku bilo teško da se navikne na kulturne razlike.

„Život u Rusiji je dosta drugačiji i raznovrsniji nego u Srbiji. U početku mi je trebalo dosta vremena da se priviknem na njihov mentalitet i na kulturu, pogotovo sada, kada su se neke stvari zbog rata drastično promenile. Najviše poteškoća sam imala oko finansija, jer novac iz Srbije nikako nije mogao da mi stigne zbog sankcija koje su uvedene. Bankomati nisu radili jedno vreme, online kupovina nije bila moguća, kao i bilo koja vrsta transakcija. Trenutno samo razmišljam o trodnevnom putu nazad, jer je u ovom trenutku do Rusije jako teško doći“, navodi.

Većina avio kompanija zaobilazi Rusiju, pa je prava avantura stići do nje.

„Cene avio karata su postale papreno skupe i to me je primoralo da pronađem neki alternativniji put. Išla sam autobusom do Estonije, što sada mnogi Rusi rade, odatle sam išla avionom do Milana, zatim avionom do Banja Luke. Putovala sam dva dana ali bolje i to nego da dajem više od 1000 dolara za kartu“, objašnjava.

Bez obzira na sve probleme, ona se oseća kao da je Sankt Peterburg pravo mesto za nju.

„Obogatila sam svoj život novim znanjima i prija mi ta homogenost koju ruska kultura unosi u moj život“, kaže Milovac.

Na pitanje kako mladi žive tamo od kada je počeo rat, kaže da politička dešavanja ne utiču preterano na njihov život, ali da su svi svesni situacije.

„Iako se priča da su mladi liberalni i okrenuti ka Zapadu, oni i te kako vole svoju zemlju i veliki su rodoljubi. Odlazak zapadnjačkih brendova iz Rusije nije uticao ni malo na život ljudi jer Rusi imaju svoje alternative za sve, čak imaju i svoju verziju Mekdonaldsa i svoje društvene mreže“, kaže mlada glumica.

„Mladi su navikli da odrastaju u društvu u kom su prisutne političke podele i ne osećaju velike posledice ovoga što se sad dešava. Jednostavno nemaju drugi izbor nego da prihvate stanje takvo kakvo jeste. Za njih je i ranije bilo normalno da ne putuju previše jer da bi prešli granicu, moraju da vade novi pasoš koji je specijano napravljen za to“, priča.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)