Chicago, IL
63°
Clear
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 7mph E
Humidity: 35%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
55°F
54°F
50°F
50°F
50°F
TueWedThuFriSat
70°F / 61°F
66°F / 48°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F
52°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

FBI TVRDI: U Trampovoj kući pronađena strogo poverljiva dokumenta, moguće kršenje zakona o špijunaži!

Agenti FBI-ja su posle pretrage imanja bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi izneli 11 grupa klasifikovanih dokumenata, uključujući neke sa oznakom “strogo poverljivo”, saopštio je u petak Sekretarijat za pravosuđe, i istovremeno otkrio da je imao opravdani razlog da sprovede pretres zbog mogućeg kršenja zakona o špijunaži.

Ova saznanja su zasnovana na dokumentima koja su objavljena pošto je federalni sudija dozvolio da se otpečati nalog na osnovu kojeg je obavljen pretres Trampove rezidencije Mar-a-Lago.

Na svojoj društvenoj mreži “Istina”, Tramp je objavio da su sva dokumenta bila “deklasifikovana” i čuvana na sigurnom mestu.

“Nisu morali ništa da zaplenjuju. Mogli su da imaju sve to u svakom trenutku a da se ne bave politikom i provaljuju u Mar-a-Lago”, saopštio je bivši predsednik.

Dok predsednici, dok su na vlasti, generalno imaju ovlašćenja da deklasifikuju informacije, to ovlašćenje prestaje čim napustse položaj, i nije još izvesno da li su dokumenta ikada bila deklasifikovana. Tramp je zadržao dokumenta uprkos brojnim zahtevima agencija, uključujući i Nacionalni arhiv, da ih preda u skladu sa federalnim zakonom.

Među zaplenjenim dokumentima su ne samo ona sa oznakom “visoko poverljivo” već neka spadaju u specijalnu kategoriju SCI (“sensitive compartmented information”) koja štiti najvažnije tajne Sjedinjenih Država, a čije bi javno otkrivanje moglo da ozbiljno ugrozi nacionalne interese. U sudskim dokumentima se ne navode detalji o informacijama koje se nalaze u tim dokumentima.

U sudskom nalogu se navodi da su federalni agenti istraživali potencijalno kršenje tri različita federalna zakona, uključujući i Zakon o špijunaži, koji reguliše prikupljanje, prenos ili gubitak odbrambenih informacija. Drugi zakoni se odnose na skrivanje, uništavanje ili uklanjanje dokumenata, i uništavanje i falsifikovanje dokumenata u fedralnim istragama.

Američki Sekretarijat za pravosuđe zatražio je u četvrtak od federalnog suda da otpečati nalog za pretres kuće bivšeg predsednika na Floridi u vezi sa istragom o njegovom rukovanju dokumentima iz Bele kuće.

Priznanica o zaplenjenoj imovini pokazuje da su federalni agenti prikupili i druga potencijalna predsednička dokumenta, uključujući uredbu kojom je pomilovan Trampov saradnik Rodžer Stoun, “kožna kutija sa dokumentima” i informacija o predsedniku Francuske.

Trampova advokatica Kristina Bob, koja je bila prisutna u Mar-a-Lagu za vreme FBI-jeve pretrage, potpisala je dve priznanice o imovini koju su agenti zaplenili – jednu koja sadrži dve stranice, i drugu na jednoj stranici.

Državni tužilac Merik Garland najavio je zahtev, rekavši da je lično odobrio odluku o traženju naloga za pretres u vezi sa tekućom istragom o Trampovom rukovanju spisima Bele kuće.

U svojim prvim javnim komentarima o kontroverznom FBI pretresu Trampovog odmarališta Mar-a-Lago u ponedeljak, Garland je rekao da je odluka da se otpečati nalog za pretres, kao i priznanica o imovini koja je data Trampovim predstavnicima doneta pošto je Tramp javno obelodanio pretres.

Sekretarijat je odlučilo da podnese zahtev za objavljivanje naloga i priznanice u svetlu javne potvrde bivšeg predsednika o pretresu, okolnih okolnosti i značajnog javnog interesa za ovo pitanje”, rekao je Garland u kratkoj televizijskoj izjavi.

Pretres, tokom kojeg su agenti FBI izvukli desetak kutija dokumenata vezanih za Trampovo predsednikovanje, republikanci su osudili kao oružje Sekretarijata za pravosuđe protiv bivšeg predsednika.

Rekavši da Sekretarijat za pravosuđe “ne poduzima takve odluke olako”, Garland je ukazao da agenciji za sprovođenje zakona nije preostalo drugog izbora.

“Tamo gde je to moguće, standardna je praksa da se traže manje nametljiva sredstva kao alternativa pretresu i da suzi obim svake pretrage koja se preduzima”, rekao je Garland.

Garland je odbio republikanske kritike upućene na račun Sekretarijata za pravosuđe i FBI-a zbog navodnog izdvajanja slučaja bivšeg predsednika u političke svrhe.

Neću ćutke stajati po strani kada je njihov integritet nepravedno napadnut”, rekao je Garland. “Muškarci i žene iz FBI-a i Sekretarijata za pravosuđe su posvećeni, patriotski nastrojeni javni službenici”.

Iako Garland nije otkrio nikakve detalje istrage, izvori upoznati sa istragom rekli su da je ona fokusirana na Trampovo rukovanje dokumentima Bele kuće.

Vašington post je u četvrtak kasno uveče objavio, pozivajući se na anonimne izvore, da su federalni agenti tokom pretresa Trampovog odmarališta tražili dokumente u vezi sa nuklearnim oružjem. Nije jasno da su pronađeni takvi dokumenti ili da li su se odnosili na SAD ili drugu zemlju.

Istraga je navodno otvorena nakon što je Nacionalni arhiv saopštio da je sa zakašnjenjem izvukao 15 kutija dokumenata Bele kuće, uključujući neke označene kao poverljive, koje je bivši predsednik trebalo da preda po izlasku iz Bele kuće u januaru 2021.

Ispitivanje Trampovog tretmana vladinih dokumenata odvojeno je od ispitivanja napora Trampa i njegovih saradnika da ponište ishod predsedničkih izbora 2020. od strane Sekretarijata za pravosuđe.

Federalni sudija potpisao je nalog za pretres Trampove kuće nakon što je utvrdio da FBI ima “verovatan razlog” da je zločin počinjen i da su dokazi o navodnom zločinu prisutni na Trampovoj imovini.

Zakon o predsedničkoj evidenciji zahteva da odlazeći predsednik preda sve dokumente Bele kuće u vezi sa njegovim predsedništvom Nacionalnom arhivu.

Tramp je bio u Njujorku kada je FBI pretresao njegovu rezidenciju na Floridi, ali je otišao na svoju drštvenu mređu “Istina” (Truth Social) da to objavi kako je pretres u toku, napisavši “Ništa slično se nikada ranije nije dogodilo predsedniku Sjedinjenih Država”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE