Chicago, IL
50°
Clear
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 10mph S
Humidity: 52%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
9 pm10 pm11 pm12 am1 am
46°F
45°F
43°F
41°F
41°F
WedThuFriSatSun
57°F / 39°F
48°F / 34°F
36°F / 25°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

ISPOVEST OBAVEŠTAJCA IZ AVGANISTANA: U Bondstilu živimo kao zatvorenici, želimo pravdu i slobodu!

“Si-Bi-Es njuz” je objavio svedočenje bivšeg avganistanskog obaveštajca kojeg su SAD evakuisale na KiM, a koji kaže da žive “kao zatvorenici” u američkoj vojnoj bazi. Iz američkog Stejt departmenta tvrde da taj slučaj ne daje potpunu sliku kakvi su uslovi za avganistanske izbeglice u “Bondstilu”.

Više od 1.300 Avganistanaca smešteno je na Kosovo i Metohiju od avgusta 2021. godine, kada je potpisan sporazum između Prištine i Vašingtona za njihovo privremeno sklonište.

Bivši avganistanski obaveštajac i političar Muhamed Arif Saurari, koji je sarađivao sa Centralnom obaveštajnom agencijom u Avganistanu od 2001. godine, kaže da se sa porodicom i još 45 izbeglica “zaglavio” u američkom kampu “Bondstil” u južnoj pokrajini.

Kaže i da nemaju slobodu da napuste to područje, te da žive “kao zatvorenici”.

“Ovde su ljudi koji su bili u Ministarstvu odbrane u Avganistanu, koji su radili u CIA, američkoj ambasadi u Kabulu, kao i policajci i civili koji su pobegli od talibana”, napisao je za Si-Bi-Es njuz u tekstualnoj poruci iz baze “Bondstil”.

Objasnio je da je zajedno sa drugim izbeglicama bio u američkom vojnom avionu koji je evakuisao ljude iz Kabula, tokom povlačenja SAD u avgustu prošle godine.

Naveo je da im je rečeno kada su stigli na KiM da će im biti obezbeđen bolji smeštaj, ukoliko u kampu budu duže od nekoliko nedelja.

To se, međutim, tvrdi, nije desilo ni posle devet meseci, osim što je pojedinim izbeglicama iz Avganistana odbijen ulazak u SAD, ističe.

To je i navelo, prenosi Si-Bi-Es njuz, izbeglice iz Avganistana na protest koji je organizovan ranije ovog meseca. U manjim grupama na protestu su držali transparente sa natpisima: “Kršenje ljudskih prava”, “Želimo pravdu”, “Želimo slobodu”…

Iz američkog Stejt departmenta kažu da ne mogu da komentarišu pojedinačne slučajeve, ali da takve tvrdnje ne daju pravu sliku o životu avganistanskih izbeglica u kampu.

Portparol Stejt departmenta rekao je da za izbeglice u kampu postoji bezbedan prostor za žene i decu, te igralište, teretana, kao i da im je obezbeđena medicinska i psihološka pomoć.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE