Chicago
81°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 7mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 30.17"Hg
UV index: 2
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 2 years ago

By admin

ISPOVEST BRITANCA KOJI JE OTIŠAO DA SE BORI U UKRAJINI: Ovo je samoubilačka misija!

Britanac Ben Spanu koji, kako prenose mediji nikada nije bio u vojsci, niti je porodično vezan za Ukrajinu odlučio da ode u tu zemlju kako bi pomogao pri njenoj odbrani. Svojoj ženi i 16-godišnjem sinu nije rekao svoje prave namere. Medjutim on se odlučio na povratak kući nakon samo nekoliko dana.

Span je u svojoj ispovesti naglasio da je želeo da pomogne u odbrani Ukrajine jer je verovao da je “to prava stvar”, ali je kasnije priznao da je to bila “apsolutna noćna mora”.

Ovaj 36-godišnjak je svojoj porodici rekao da leti u Poljsku kako bi pomogao ukrajinskim izbeglicama, ali je zapravo nameravao da ode u Ukrajinu i bori se protiv ruske vojske. Na letu prema Poljskoj sreo je četiri bivša britanska vojnika koji su imali isti plan pa je s njima otišao u Ukrajinu.

Nakon što su sleteli u Poljsku, autobusom su došli do ukrajinske granice. Odseli su, s nekoliko drugih dobrovoljaca, u omanjoj sigurnoj kući na zapadu Ukrajine u kojoj nije bilo ni kreveta ni vode.

Očekivali su, kako kaže, da će trećeg dana na njihovu lokaciju doći vozilo iz kog je trebalo da pokupe oružje, ali se niko nije pojavio. Ali, te večeri im je na vrata pokucalo deset ukrajinskih specijalaca.

“Sedeli smo oko 20 do 30 minuta, a u glave su nam uperili AK-47. Imali smo ruke na glavama, a oni su pretraživali kuću. Neke od nas su ispitivali”, ispričao je Span. Kada se situacija smirila, a specijalci shvatili zašto smo došli tamo, atmosfera se promenila, dodao je.

Sledećeg dana su krenuli u bazu kako bi pokupili oružje, a na kontrolnom punktu su videli tela dvojice mrtvih ruskih vojnika. “Postavili su ih kao da sede, imali su šešire preko lica. To je bilo upozorenje Rusima koje je nama otvorilo oči. Shvatili smo u kakvu smo stvarnost došli”, kazao je Span.

S obzirom na to da u bazi nisu dobili nikakvo oružje, grupa Britanaca se vratila u sigurnu kuću. Zatim je ta grupa Britanaca otišla u drugi deo Ukrajine, ali je Span rekao da je shvatio da bi put u drugi, opasniji dio Ukrajine bez oružja bila samoubilačka misija.

“Ja sam doneo odluku da se vratim na granicu”, ispričao je Span.

Izvor: Index.hr Foto: Printscreen YouTube / WerWolf

YOU MAY LIKE