Connect with us

intervju

INTERVJU, VESNA ČIPČIĆ: Deliti kadar sa Lauševićem je divno, on je veličanstven glumac!

Published

on

Moja iskustva sa Amerikom su fantastična. Čikago mi se jako dopao, za razliku od Njujorka nekako je više po meri čoveka. Obilazili smo vrhunske džez klubove, predstava je odlično prošla. Imam želju ponovo da odem tamo.

Slavna glumica Vesna Čipčić avgustovske dane provodi u svojoj privatnoj oazi na Divčibarama. Tu je već skoro dva meseca i sada se bliži kraj odmoru, očekuje je snimanje serije “Kamiondžije”, pa velika uloga u seriji “Kalkanski krugovi”, koju režira Milan Karadžić, a onda sledi “Vreme zla” po romanu Dobrice Ćosića. Pune ruke posla, a Vesna na početku razgovara za Serbian Times baca pogled unazad…

-Prva tri meseca korone sam bila u Beogradu, u samoizolaciji, nigde nisam izlazila. Neko vreme su deca Anja i Ivan bila sa mnom. I ma koliko bile teške okolnosti imali smo lepih momenata: uspeli smo da sredimo baštu kao nikada do sada, odgledali smo silne filmove i serije, igrali smo remi što retko kada možemo u Beogradu. Dodeljivali smo svako veče nagradu – “prelazni Oskar” nekome od nas troje, ko je tog dana imao najveći podvig. Igrali smo se beskrajno.

U kojim kategorijama je dodeljivan “prelazni Oskar”?

-Ivan je prvi put napravio sam hleb, i to vrlo uspešno. Dodeljen je i u kategoriji sređivanja biblioteke jer je to bio baš pozamašan posao. Onda u kategoriji najbolje spremljenog ručka. Slavili smo i dva rođendana u toku izolacije, Ivanov i moj. Dobila sam “prelaznog Oskara” za tortu koju sam napravila. Trudili smo da što lepše ispunimo to vreme koje je bilo nimalo lepo.

“NAJLEPŠI OSMEH BIVŠE JUGOSLAVIJE: Vesna Čipčić

Snimali ste nedavno seriju “Kralj” kod Zdravka Šotre, kako je bilo u kadru sa Žarkom Lauševićem?

-Žarko je igrao knjaza Nikolu Petrovića, a ja knjeginju Milenu. Bilo je zanimljivo da vidim kako izgleda snimati u doba korone. Malo je sve tugaljivo kada si na sceni bez maske, a vidiš sve oko sebe sa maskama, nije nimalo prijatno. Ali zahvaljući Šotri i njegovom duhu bila je vesela atmosfera, a sa Žarkom u kadru je divno – on je veličanstven glumac.

Kako voze “Kamiondžije”?

-Snimamo po tekstu pokojnog Gordana Mihića, a adaptaciju je uradio Željko Hubač. Trenutno smo lokacijski u Ubu. Igram gospođicu koja je došla iz Amerike da reši problem svog nasledstva, a okolnosti joj ne idu na ruku. Nesrećno se zaljubljuje u jednog gospodina, ali se plačnih i slanih obraza vraća u Ameriku. Ima u seriji dosta kritičkog stava prema ovom društvu i današnjem svetu.

Kakva su vaša lična iskustva sa Amerikom?

-Fantastična, iako nisam mnogo videla od Amerike, samo Njujork i Čikago. Tri puta sam bila u Njujorku profesionalno, ali sam svaki put produžila boravak. Igrala sam monodramu “Oskar i mama Roz”, tri predstave na Menhetnu u pozorištu, gde je jednu od predstava producirala Anđelika Hjuston. Igrala sam i u našoj Crkvi, koja je  nesrećno izgorela. Igrala sam i u Čikagu pet predstava i to baš nosim u srcu. Čikago mi se jako dopao, za razliku od Njujorka nekako je više po meri čoveka. Bez obzira na to što sam zaljubljena u Njujork, kada sam prvi put prošetala njegovim ulicama činilo mi se da mi je sve poznato i da sam se tu rodila – Čikago mi se neobično dopao. Obilazili smo vrhunske džez klubove, predstava je odlično prošla. Imam želju ponovo da odem tamo.

“VRUĆ VETAR”: Još jedna od serija u kojima je Vesna ostvarila nezaboravnu rolu

Najavljen je i rimejk čuvene domaće serije “Lude godine” u kojoj je svojevremeno briljirao Gidra Bojanić.

-Iznenadila sam se i obradovala kada su me pozvali. Kažu:”Vi ste jedna od retkih glumica iz originalne podele sa kojom ćemo razgovarati”. Skoro da sam jedina pretekla (smeh). Nema nažalost više Gidre koji je bio fantastičan partner. Scenario sada piše Milena Marković, kćerka Jovana Markovića koji je pisao ceo taj serijal, što je lepo da kćerka nastavlja gde je tata stao.

Po čemu pamtite tadašnje snimanje “Ludih godina”?

-To je bilo divno provedeno vreme, nismo snimali po 12 sati kao danas, radili smo u nekim fantastičnim ambijentima. Sve je bilo laganini u odnosu na to kako se danas radi, na brzinu i preko kolena. Bilo je veliko zadovoljstvo raditi, a bogami zarađivale su se i dobre pare. Taj novac od “Ludih godina” je bio početni kapital da kao mlada glumica kupim svoje prvo potkrovlje, u knez Danilovoj ulici.

“LUDE GODINE”: Vesna u kadru legendarne serije sa Jelenom Žigon i Gidrom Bojanićem

Kako je bilo igrati sa Gidrom?

-Zabavljao nas je i u kadru i van kadra. On je bio neodoljiv. Kada je trebalo da se vratimo sa Svetog Stefana, to je bio najlepši ambijent u kome smo snimali do tada, nije nam se išlo. I Gidra je u jednom trenutku rekao: ”Pa, nećemo ni otići odavde!” Pretio im je kako ćemo zauvek da ostanemo tamo. Kada je trebalo da krenemo autobusom do aerodroma u Tivtu, on je nestao. Dugo smo ga svi tražili. Nastala je panika, a on se dogovorio sa konobarom i sakrio se u unutrašnjost šanka. A zna se da u šanku ne stoje baš knjige. Bilo je nazaboravno.

Snima se nastavak “Ludih godina”, a mi zapravo živimo ludu godinu.

-Ludu da ne može biti luđa. Valjda će i ovo čudo da prođe. Nije mi svejedno, pravo da vam kažem. Sada doći na simanje je rizično, ipak su to mnogobrojne ekipe, ima sveta koliko hoćete, nisam sigurna da niko nema koronu. Ali bože moj, kako svi, tako ću i ja. S druge strane mi prija da se malo otrgem od dece, jer me toliko čuvaju, da ću da poludim od izolacije i samoizolacije.

Nedostaje li vam pozorište?

-Od prvog januara nisam stala na scenu. To mi je baš teško. Nedostaje mi scena, imam utisak kao da je malo ovo produženi odmor. Tako sam to sebi objasnila da mi bude lakše, jer da su normalne okolnosti već bismo pripremali novu sezonu. Raduje me što sam čula da su zakazna neka gostovanja predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišt “Zašto je poludeo gospodin R”. Polako će da se vrati taj osećaj pozorišne magije. Nadam se.

Piše: Aleksandar Đuričić Foto: Wikipedia

Advertisement