Connect with us

Amerika

JEZIVO UPOZORENJE BILA GEJTSA: Milioni će još umreti pre kraja pandemije! (VIDEO)

Published

on

„Milioni će još umreti pre nego što se završi pandemija kovida 19“, poručio je Bil Gejts, suosnivač „Majkrosofta“ u intervjuu Zeni Minton Bedos, glavnom urednicom uglednog britanskog Ekonomista.

Većina tih smrti, rekao je, prouzrokovaće ne sam virus, već nespremnost zdravstvenih sistema i ekonomije da se izbore s posledicama pandemije.

Gejts se požalio na politizaciju reakcije na virus u Americi i širenje teorija zavere, što je, tvrdi, usporilo napore za suzbijanje širenja bolesti. Ali, srednjoročno je ponudio razloge za nadu, predviđajući da će do kraja 2021. razmerno efikasna vakcina biti u masovnoj proizvodnji, a dovoljno velik deo svetskog stanovništva će doći do imuniteta da se zaustavi dalje širenje pandemije.

Prošlo je nekoliko godina od kada je upozorio da je nova bolest koja uzrokuje pandemiju pitanje ne „da li“, nego „kada“, i pozvao svet da ulaže u istraživanje vakcina. Fondacija Bila Gejtsa je već obećala više od 350 miliona dolara za suzbijanje pandemije kovida 19, od kojih je većina usredotočena na smanjenje uticaja virusa na svet u razvoju.

U svetu se razvija više od 150 vakcina. Gejts je već donirao stotine miliona u tu svrhu, a on je, kako kaže, spreman da donira mnogo više.

Ali novac od privatnih fondacija ima ograničenja – smatra da vlade moraju preuzeti vođstvo, i to zato što će se njihova distribucija zdravstvene mreže morati da se koristi za distribuciju vakcina, kako bi se stekla javnu podrška i poverenje u vakcine.

Do sada su države obećale samo 10 milijardi dolara za globalne napore za proizvodnju i distribuciju vakcine. Gejts smatra da to nije dovoljno.

Izvor: Sputnjik
Foto: Printscreen Youtube / The Economist

Advertisement