Chicago, IL
37°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 5mph W
Humidity: 67%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
36°F
36°F
36°F
36°F
36°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
50°F / 45°F
55°F / 43°F
45°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

IMA 18 GODINA I VEĆ JE JUNAK: Matija postao vatrogasac dobrovoljac da bi pomogao komšijama!

Veliki šumski požari koji su ovog leta zahvatili Zapadnu Srbiju nisu zaobišli ni Arilje. Vatru si gasili i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva, a među njima i jedan osamnaestogodišnjak. Iako mlad, Matija Stojić odlučio je da spasavajuću tuđe rizikuje čak i svoj život i postao je vatrogasac volonter.

“Moja prva akcija je bila ove godine kada sam gasio požar u selu Кrušcica kod Arilja i nisam imao strah. Rekli su mi samo da pratim komande da neću pogrešiti i tako je i bilo. Moj posao je da budem kolegama od pomoći, idem korak uz njih, nosimo naprtnjače dobijemo maršutu kojom treba da se krećemo, razvlačimo creva i još mnoge propratne stvari, u svakom slučaju od velike koristi kada sve gori i kada je nedovoljan broj ljudstva na terenu, svaki čovek u lancu je jako bitan”, rekao je Matija za RINU.

Da bi postao vatrogasac dobrovoljac Matija je prošao brojne obuke koje su ga učinile spremnim da pritekne u pomoć starijim i iskusnijim kolegama. Njagovi stric i otac su već članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Arilju, pa je humanost i spretnost imao od koga da nasledi.

“To me je privlačilo od malih nogu i čim sam stasao krenuo sam na obuke koje nisu bile preterano zahtevne. Jako je važno da budete mobilni i ažurni, jer često se dešava da se od dvadesetak vatrogasaca dobrovoljaca kad sve gori javi samo njih nekoliko. Odgovornost je velika, ali i zadovoljstvo nakon završene akcije ne može da se opiše rečime. Кad znate da ste bili od koristi”, rekao je ovaj mladi Ariljac.

Matija ima 18 godina i pravi je svetao primer srpske omladine. Osim što je vatrogasac dobrovoljac, on istovremeno radi dva posla kako bi zaradio novac.

“Da mene neko pita ja bih rekao da je poželjno da svako u nekom trenutku života prođe obuku kako bi znali da se ponašaju ukoliko se nešto zapali u njihovoj blizini. Male havarije se često dešacaju u kuhinji i svi na zapaljen tiganj sipaju vodu što može biti kontraproduktivno, dok je dovoljno preko njega staviti samo mokru krpu”, objašnjava Matija.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE