Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 14mph ESE
Humidity: 48%
Pressure: 29.88"Hg
UV index: 6
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
68°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 45°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 3 years ago

By admin

PATRIJARH PORFIRIJE: Mitropoliti se vekovima ustoličuju na Cetinju, ali i oni protiv su naša braća! (VIDEO)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je danas da su pravoslavni mitropoliti vekovima ustoličavani na Cetinju i da je „veoma tužan“ zbog dešavanja u Crnoj Gori, nazivajući one koji se protive da tako bude i sa mitropolitom crnogorsko primorskim Joanikijem svojom braćom jer je „svaki čovek kao ikona Božija“.

„Za jednu normalnu, prirodnu stvar kako Crkva funkciniše a to je ustoličene jednog episkopa – u konkretnom slučaju vekovima su se pravoslavni mitropoliti ustoličavali na Cetinju – neko je proglasio da to ne treba tako da bude, iako mi sada nemamo drugo rešenje jer sprovodimo ono što je normalno i prirodno, mi bivamo definisani kao neko ko nešto na silu nameće, ko ne razume situaciju, ko provocira“, rekao je patrijarh Porfirije.

On je tokom liturgije u beogradskoj crkvi Svetog Simeona Mirotočivog rekao da se u tome se „prepoznaje savremeni mehanizam zamena teza“, gde se neko unapred proglasi crnim i provokatorom i onda sputava.

„To je kao kada bi vam neko rekao – vi ne možete da dišete vazduh jer taj vazduh ne pripada vama, a vi bez disanja ne možete jer je to prirodna i normalna stvar“, naveo je patrijarh Porfirije u video zapisu koji je dostupan na sajtu SPC.

On je istakao da je ustoličenje i sve u Crkvi u „duhu smirenja i ljubavi“ i da Crkva uvek dela isključivo iz Jevanđelja.

„Po svojoj prirodi ona nije tu da rešava bilo kakve političke nesporazume, nije tu čak ni da utiče na njih, a kamoli li da donose političke odluke. Nije tu da se bavi državnim pitanjima, Crkva je telo Hristovo a to znači zajednica koju sačinjavaju svi koji su kršteni“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, „nek svako bude bude što po svojoj savesti i oseća, neka pripada kom hoće narodu nek ustrojava svoj život na najbolji mogući način ali ako je Hristov i ako sluša reči Hristove onda će uvek biti svedok mira“.

„Svaki je čovek kao ikona Božija naš brat i u tome je naš hrišćanski podvig. I protiv očigledne štete koju nam neko može naneti i kad logika kaže da uzvratimo istom merom mi smo pozvani da posvedočimo ljubav u Hristu primajući svakog čoveka bez obzira ko je i šta je kao svog najrođenijeg brata“, istakao je patrijarh Porfirije.

Kako je dodao, da li nas taj „doživljava kao svoju braću to je stvar njegovog podviga i njegove unutrašnje borbe“.

„Ma koliko bilo ko ne samo govorio da nam nije brat nego se i protivio nama i pokušavao da nam nanese štetu mi nećemo imati dugog cilja nego da sve takve primamo u svoju dušu i vidimo ih kao svoju braću“, rekao je poglavar SPC patrijarh Porfirije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Printscreen YouTube / Телевизија Храм

YOU MAY LIKE