Connect with us

Biznis

ILON MASK: Evo zašto sam preselio sve svoje kompanije iz Kalifornije (VIDEO)

Published

on

Glavni izvršni direktor “Tesle” Ilon Mask saopštio je da odlazi iz Silicijumske doline i da se seli u Teksas, pridruživši se hiljadama drugih stanovnika koji su tokom pandemije kovid-19 napustili oblast zaliva San Francisko.

Mask je rekao da se seli u Teksas jer Kalifornija gubi uticaj među investitorima pošto inovatore “uzima zdravo za gotovo”, prenosi CBS. On je dodao i da je Kalifornija već mnogo dala svetu, ali i da njen uticaj slabi.

Međutim, razlog Maskovog preseljenja mogao bi da bude i što u Teksasu nema poreza na kapitalnu dobit građana.

Inače, Maskov 18-procentni vlasnički udeo u “Tesli” vredi milijarde dolara.

Ne precizira se u koji se grad u Teksasu preseljava Mask, a nagađa se da će to verovatno biti blizu Ostina, gde “Tesla” gradi novu fabriku. Osim toga, dodaje se, u blizini posluje i druga Maskova kompanija – SpejsIKS (SpaceX).

Šef “Tesle” je rekao u razgovoru za WSJ da već mesecima radi na tom koraku.

Ranije ove godine, Mask je zapretio da će preseliti sedište i buduću proizvodnju “Tesle” iz Palo Alta u Teksas tokom prepirke sa lokalnim zvaničnicima koji su odbili njegov zahtev da dozvole rad fabrike u Fremontu za vreme ograničenja uvedenih zbog koronavirusa.

Mask je u intervjuu za WSJ uporedio sadašnji način poslovanja u Kaliforniji sa preterano samouverenim sportskim timom, koji zbog samozadovoljstva i privilegija počinje da gubi šampionate, i izrazio žaljenje što se Kalifornija, po njegovom mišljenju, ponaša samozadovoljno prema svojim inovatorima, koje uzima “zdravo za gotovo”.

Savezna država Teksas postala je poslednjih godina sve privlačnija za investitore, što zbog svoje konzistentne politike, što zbog brojnih podsticaja koje zakonska regulativa u ovoj državi pruža.

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen YouTube / TED

Advertisement