Connect with us

Srbija

I NIŠLIJE SE ODUŽILE SVOM DR LAZI: Mladi oslikali mural kao podsetnik na to šta znači biti čovek, Srbin, patriota… (FOTO) (VIDEO)

Published

on

Nakon Inđije i Bijeljine, mural sa likom doktora Miodraga Lazića, čuvenog hirurga koji je nedavno preminuo od korona virusa, dobio je i Niš, grad u kome je decenijama živeo i radio.

Mural u blizini Hitne pomoći, na uglu Sremske ulice i Bulevara Zorana Đinđića, a koji se vidi iz novog Kliničkog centra Niš, juče su oslikavale mlade Nišlije.

Na ovaj način oni su želeli da se oduže i odaju počast doktoru, načelniku Urgentnog centra niškog Kliničkog centra koji je tokom svoje karijere spasio živote velikog broja građana sa juga Srbije i sa područja Republike Srpske gde je kao dobrovoljac radio četiri godine tokom rata na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Naselje Pet jezera Bijeljina – Omladina iz kraja odala počast doktoru Laziću

Geplaatst door Bijeljina danas op Zaterdag 25 april 2020

Jedan od inicijatora izrade murala, student teologije Gavrilo Stanković izjavio je da je doktor Laza zaslužio da mu se njegove Nišlije barem malo oduže, a mural je jedan od načina.

“Verujemo da će doktor Laza da sve nas nadživi. Mural sa njegovim likom biće podsetnik za ljude koji skrenu sa pravog puta, da se na njega vrate”, istakao je Stanković.

Svakoga ko ovde prođe, dodao je Stanković, mural će podsetiti šta znači biti čovek, Srbin, patriota, podsetiće kako treba voleti svoj narod i davati za njega mnogo više nego za svoju sopstvenu korist.

On je dodao da bi mural kompletno trebalo da bude završen do četvrtka.

Za izradu murala su angažovali Lazara, Nišliju koji je završio Fakultet umetnosti u Nišu i koji se dugi niz godina bavi izradom murala.

“Doktor Laza je mnogima spasao živote i veoma cenim njegovu profesiju. Svaka čast momcima na ideji. Stanari zgrade na kojoj će biti mural su takođe sa oduševljenjem prihvatili ideju i dali svoj potpis da se tako nešto uradi na fasadi zgrade. Ne bi zaista bilo u redu da doktor Laza ima mural u drugim gradovima u Srbiji, a da nema u Nišu”, rekao je Lazar koji za sebe kaže da nije umetnik već da se bavi plemenitim zanatima.

Lazar je rekao da je odmah i sa zadovoljstvom prihvatio ideju mladih Nišlija o oslikavanju murala.

Farbe za mural omogućila je niška firma Nijansa Building center.

Doktor Miodrag Lazić je decenijama radio u niškom Kliničkom centru, bio član Upravnog odbora, a od 2012. godine vodio je Urgentni centar.

Bio je ratni hirurg dobrovoljac i vodio Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu, zbog čega je primio nekoliko odlikovanja.

Patrijarh Pavle 1994. godine dodelio mu je orden “Svetog Save”, Vojska Republike Srpske medalju “Milan Tepić” za hrabrost, a 20 godina nakon rata predsednik Republike Srpske orden “Krst Milosrđa”.

IZVOR: Južne vesti/ GP018 FOTO: GP018

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement