Connect with us

Srbija

MILOŠ SE PROBUDIO IZ ZIMSKOG SNA: Najpoznatiji mrki medved Srbije pravo iz kreveta otišao na – večeru! (VIDEO)

Published

on

Mrki medvedi probudili su se iz zimskog sna i počeli da se kreću po srpskim planinama. Najpoznatiji je svakako onaj koji nosi ime Miloš i čije kretanje se preko GPS-a prati već tri godine.

„Ove godine promenio je četiri brloga. Bio je u dve planinske pećine po mesec dana i po 15 dana u improvizovanim brlozima ispod drveta. Početkom aprila se Miloš pojavio na hranilištu. U odnosu na druge medvede koji pređu stotine kilometara, on nikad nije prešao levu obalu Lima, uvek se kreće po dobro poznatim terenima na teritoriji opština Prijepolje, Nova Varoš i Bjelo Polje“, izjavio je Vjekoslav  Joksimović, predsednik UG „Jadovnik“ iz Prijepolja koje okuplja ljubitelje životinja.

POMOĆ DIVLJEM SVETU: Ekipa ljubitelja životinja iz UG “Jadovnik”

Mrki Miloš uskoro bi mogao da postane i medved rekorder jer je za tri godine koliko se prati, poslao oko 19 hiljada podataka, a kada ta brojka pređe 20 hiljada on će biti jedini koji je poslao toliko informacija o svom kretanju.

STANIŠTE MEDVEDA, VUKOVA, BJELOGLAVIH SUPOVA: Planina Jadovnik

Nakon zimskog sna, kao i većina životinja, prvo je pronašao put do hranilišta Kašan koje se nalazi na Jadovniku. Ovaj medved je biljojed i hrani se žitom, međutim životinje koje se hrane mesom biće u problemu ukoliko se vanredno stanje, usled epidemije korona virusa nastavi i dalje.

ŽIVOTINJE MESOŽDERI U PROBLEMU: Vjekoslav  Joksimović

„Godišnje se na hranilište iznese od 30 do 50 tona hrane. Redovni smo i tokom zimskih meseci, jer ukoliko ne iznesemo hranu, životinje bi bile gladne i imale bi potrebu da obroke traže na drugim mestima. Usled ove situacije, klanice od kojih dobijamo hranu potrebnu za životinje rade smanjenim kapacitetom, tako da je i količina na hranilištu znatno manja. Za sada se borimo da im obezbedimo sve što je potrebno. Na ovo hranilište osim medveda dolaze i ostale divlje životinje, poput vukova i beloglavih supova“, rekao je Joksimović.

OGLADNIO: Miloš posle buđenja došao u hranilište na večeru

Za razliku od ostalih, Miloš u ovaj jedinstveni „restoran na otvorenom“ dolazi samo u noćnim satima, a kamera je zabeležila svako njegovo kretanje. Do sada ovaj medved nije pravio štetu u seoskim domaćinstvima i nije prilazio blizu naseljenih mesta, a članovi UG „Jadovnik“ nadaju se da će tako i ostati.

PRVA ŠETNJA POSLE TRI MESECA: Miloš u akciji

Izvor/Foto: RINA

Advertisement