Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 59°F
Wind: 9mph N
Humidity: 60%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/55°F
70/55°F
73/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

I NAMA MUŠKIMA TREBA ZAŠTITA OD ŽENA: Dušan otvorio prvu Sigurnu kuću za pripadnike “jačeg pola”!

Nasilje u porodici prema ženama i deci je višegodišnji problem koji Srbija pokušava da kroz primenu zakona i edukaciju smanji. Ipak sve češće kao žrtve porodičnog nasilja pojavljuju se i muškarci, iako se oni retko odlučuju da to i prijave. Upravo zbog ovog problema, na koji se isto kao kad je u pitanju nasilje nad ženama u većini slučajeva ćuti, u Ćupriji je otvorena Sigurna muška kuća. Dušan Trifunoć prvi u Srbiji osnivač je sigurne kuće za muškace jer smatra da su i njima podjednako ugrožena prava. Tvrdi da su muškarci diskriminisani iako je njihova uloga u stvaranju porodice podjenaka, ali i u svim ostalim obavezama u držvi u društvu.

-Došao sam na ideju da zaštitim prava muškaraca, da bude muškarac. U Evropi, u hrišćanskom delu sveta samo se muškarac ne tretira kao ravnopravni partner i kao neko ko treba da predvodi društvo. Kada su poplave prvi su muškarci, kada su ratovi prvi su muškarci, a kada treba stvarati porodicu muškarac se izbriše. Na žalost, i on treba da se pita za natalitet zbog čega nemamo demografsku dobru sliku – kaže za agenciju RINA, Dušan Trifunović osnivač NVO „Muška sigurnost“.

Potkrepljen iskustvom da se na televizijima prikazuju ubistva, kao i nasilje u porodici rešen je da osnaži položaj muškaraca u društvu.

-Poražavajuća je statistika MUP-a koju mi imamo. Podjednaki broj muškaraca je stradao od svojih partnerki u ubistvima, samo što su mnogo monstruoznija. Mi želimo da društvenim dijalogom stignemo do toga da nema nasilja u porodici, ubistava i samoubistava. Najveći je problem kada dodje do podele imovine, zbog čega dolazi do nasilja u porodici, odnosno lažno nasilje – ističe Trifunović.

On dodaje da muškarci postaju žrtve nasilja najčešće posle uspostavljanja sigurnog ekonomskog života ili pada standarda. Želja da se živi kao u španskim serijama i turskim sapunicima tj. tuđim uspešnim životima, jeste bežanje od istine i realnosti što daje iluzije. Zato on poziva na društveni dijalog i žene i muškarce, što je po njemu jedini ispravan način prevazilaženja sukoba bilo kakve vrste.

PROČITAJTE VIŠE:

MONSTRUOZNO NASILJE U ZAJEČARU: Očuh na smrt pretukao dvogodišnju devojčicu, majka nemo posmatrala!

NASILJE U BEOGRADU ŠOKIRALO SVET: Uhapšen otac koji je brutalno prebio ćerku teniserku na treningu

JEZIVO NASILJE NAD DETETOM ŠOKIRALO SRBIJU: Majka uhapšena, deca oduzeta porodici! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!