Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
61°F
63°F
64°F
64°F
66°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

BLAGO SRBIJE: Najstarija osnovna škola u zapadnoj Srbiji neprekidno radi duže od jednog i po veka (FOTO)

Zgrada najstarije osnovne škole u opštini Priboj, ali i ovom delu Srbije, OŠ “Nikola Tesla” u Pribojskoj Banji, uskoro će biti u novom ruhu. Škola koja je počela sa radom još davne 1853.godine, narednih meseci dobiće novu fasadu, zameniće preostalu stolariju, i tako u značajnoj meri unaprediti energetsku efikasnost ovog objekta.

Za te namene, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović 22.jula u Ministarstvu rudarstva i enegetike potpisao je ugovor o povećanju energetske efikasnosti u ovoj školi, ukupne vrednosti 18,5 miliona dinara, od čega resorno ministarstvo obezbeđuje 70 odsto sredstava odnosno nepunih 13 miliona dinara, a lokalna samouprava 30 odsto odnosno 5,5 miliona dinara.

“Projekat podrazumeva izradu kompletne termoizolacione fasade i izolaciju tavanice i međuspratnih konstrukcija, kao i ugradnju kalolimetara i pumpi sa frekfentnom regulacijom u školskoj kotlarnici.”, kaže Marko Janjušević, energetski menadžer opštine Priboj.

USKORO U NOVOM RUHU: Osnovna škola “Nikola tesla” u Pribojskoj banji

Pored Priboja, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, uručila je ugovore predstavnicima ukupno 38 lokalnih samouprava, vrednosti 1,1 milijardi dinara, od čega 687 miliona obezbeđuje Ministarstvo a 463 miliona dinara lokalne samouprave.

Projekti za koje su dodeljena sredstva uključuju objekte od javnog značaja, kao što su osnovne škole, zgrade opština, domove kulture, vrtiće, fakultete, centre za socijalni rad, javno osvetljenje i solarne panele za proizvodnju električne energije.

“Država će nastaviti da raspisuje javne pozive i da, prema mogućnostima, povećava subvencije. Država je tu da obezbedi novac, da raspisuje javne pozive, ali samo ako svi zajedno budemo radili imaćemo i dovoljno energije i zdravu životnu sredinu.”, poručila je ministarka Zorana Mihajlović.

Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE