Chicago
45°
Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 39°F
Wind: 13mph N
Humidity: 86%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
46/34°F

Published 8 months ago

By admin

BLAGO SRBIJE: Najstarija osnovna škola u zapadnoj Srbiji neprekidno radi duže od jednog i po veka (FOTO)

Zgrada najstarije osnovne škole u opštini Priboj, ali i ovom delu Srbije, OŠ “Nikola Tesla” u Pribojskoj Banji, uskoro će biti u novom ruhu. Škola koja je počela sa radom još davne 1853.godine, narednih meseci dobiće novu fasadu, zameniće preostalu stolariju, i tako u značajnoj meri unaprediti energetsku efikasnost ovog objekta.

Za te namene, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović 22.jula u Ministarstvu rudarstva i enegetike potpisao je ugovor o povećanju energetske efikasnosti u ovoj školi, ukupne vrednosti 18,5 miliona dinara, od čega resorno ministarstvo obezbeđuje 70 odsto sredstava odnosno nepunih 13 miliona dinara, a lokalna samouprava 30 odsto odnosno 5,5 miliona dinara.

“Projekat podrazumeva izradu kompletne termoizolacione fasade i izolaciju tavanice i međuspratnih konstrukcija, kao i ugradnju kalolimetara i pumpi sa frekfentnom regulacijom u školskoj kotlarnici.”, kaže Marko Janjušević, energetski menadžer opštine Priboj.

USKORO U NOVOM RUHU: Osnovna škola “Nikola tesla” u Pribojskoj banji

Pored Priboja, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, uručila je ugovore predstavnicima ukupno 38 lokalnih samouprava, vrednosti 1,1 milijardi dinara, od čega 687 miliona obezbeđuje Ministarstvo a 463 miliona dinara lokalne samouprave.

Projekti za koje su dodeljena sredstva uključuju objekte od javnog značaja, kao što su osnovne škole, zgrade opština, domove kulture, vrtiće, fakultete, centre za socijalni rad, javno osvetljenje i solarne panele za proizvodnju električne energije.

“Država će nastaviti da raspisuje javne pozive i da, prema mogućnostima, povećava subvencije. Država je tu da obezbedi novac, da raspisuje javne pozive, ali samo ako svi zajedno budemo radili imaćemo i dovoljno energije i zdravu životnu sredinu.”, poručila je ministarka Zorana Mihajlović.

Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)