Chicago
10°
Cloudy
7:00 am5:07 pm CST
Feels like: 3°F
Wind: 4mph W
Humidity: 40%
Pressure: 30.63"Hg
UV index: 0
SatSunMon
39/34°F
37/27°F
43/39°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

HVALA ŠTO STE MI SPASILI DECU, DOBRI LJUDI! Zoran zaplakao kada je čuo da će uskoro iz kontejnera preseliti u svoj stan!

Vest da će uskoro sa porodicom napustiti kontejner pun pacova i zmija i useliti u novi stan, Zoran Ilić, izbeglica koji je posle martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji 2004. godine postao stanovnik prihvatnog naselja Padalište u blizini Gračanice dočekao je u svojoj improvizovanoj bašti, u kojoj je ove godine posejao paprike, paradajz, zelenu salatu, krompir, šargarepu…ne bi li prehranio svojih troje mališana, koji su jedno drugom do uveta – sinove Mihajla (5) i Iliju (2), te ćerkicu Helenu, koja je tek napunila godinu dana.

-Mora da se radi da bi se preživelo, ništa ne pada s neba. Ovog proleća sam doneo 50 guma sa otpada i u njima zasadio svo moguće povrće, gde god sam našao slobodno mesto oko kontejnera, po celom naselju. Još malo i pijaca mi neće trebati, sve imam ovde, ističe zadihani Zoran, a onda prelazi na temu koja mu je ulepšala današnji dan.

NIŠTA NE PADA S NEBA: Zoran Ilić u svojoj bašti od automobilskih i traktorskih guma

– Srećnije vesti nisam mogao da čujem! Nisam odmah video tekst koji ste objavili u Serbian Timesu jer sam radio u bašti, pa sam se iznenadio kada je telefon počeo da zvoni svaka dva minuta, da mi stižu poruke od prijatelja i familije, kaže Zoran, koji kaže da je u tom trenutku pustio suzu.

-I do sada smo supruga Katarina i ja dobijali obećanja da će naše stambeno pitanje biti rešeno, ali vreme je prolazilo a nama se činilo kao da su nas svi zaboravili u ovih deset kvadrata kontejnera. Kad sam već pomalo počeo da gubim nadu, desilo se ovo. Zahvalan sam svima vama dobrim ljudima, prvo vama iz Serbian Timesa koji ste sve pokrenuli, zatim našem gradonačelniku Srđanu Popoviću, koji nam je i do sada jedini pomagao i kome smo najviše verovali, njegovim ljudima takođe, kao i našem konzulu iz Čikaga Damjanu Joviću, koji se, kako smo čuli, takođe zauzeo za nas.

ODAZVAO SE POZIVU SERBIAN TIMES-A: Generalni konzul Srbije u Čikagu se prvi uključio u akciju rešavanja stambenog problema porodice Ilić

On dodaje da sa suprugom već pravi planove za useljenje, ali da do tada mora da reši probleme koje ima sa zmijama i pacovima u kontejneru u kome živi.

-Nećete verovati, ali jutros smo zatekli i žabu u kupatilu. Ne znam da li je to ona što ispunjava želje, ali pošto je naša već ispunjena, nadam se da će uskoro dobre vesti stići još nekoj od porodica koje žive u ovim našim nesrećnim kontejnerima. Voleo bih da opština još nekoga usreći kao što je usrećila nas, ima još dece kojima treba krov nad glavom. Takođe, nadam se da će nam neko uskoro pomoći da sredimo mokri čvor, kupatila i ve-ce i da se zavede neka higijena, ja sam popravio jedan lavabo, ali nemoćan sam za druge stvari, kaže Ilić.

Podsećamo, posle priče koju je Serbian Times objavio pre tri dana, a u kojoj je opisao težak život Ilića, ali i ostalih tridesetak stanovnika kontejner naselja u Gračanici, na Kosovu i Metohiji, našoj redakciji su počeli da stižu pozivi pojedinaca, kompanija i srpskih udruženja iz Amerike koji su izrazili želju da pomognu Zoranovoj, ali i drugim porodicama koje je sudbina dovela u naselje Padalište.

Dan kasnije, urednik Serbian Times-a Antonije Kovačević je stupio u kontakt sa generalnim konzulom Republike Srbije u Čikagu Damjanom Jovićem, koji je kao bivši zamenik šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju bio dobro upućen u situaciju na terenu, a kasnije i sa predsednikom srpske opštine Gračanica Srđanom Popovićem, koji je u kratkom roku uspeo da obezbedi garancije da će porodice Ilić uskoro dobiti krov nad glavom.

OBEĆAO REŠENJE PROBLEMA U KRATKOM ROKU: Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović

-Zoran i njegova porodica će uskoro dobiti stan koji zaslužuju u Gračanici, čim se završe neke administrativne stvari i čim on bude useljiv. Još od ranije znamo za problem porodice Ilić i pokušavali smo da ga rešimo, a sada su se konačno i stekli uslovi za to, kaže Popović.

Dok Ilići ne usele u novi stan, Serbian Times je organizovao dopremanje neophodne pomoći u pelenama, hrani i sredstvima za higijenu, a u akciju su se uključili pojedinci i srpsko humanitarno udruženje iz SAD.

Tekst: Serbian Times Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)