Connect with us

aktuelno

HVALA PROFESORE, OVO JE VEST GODINE!Divne reakcije roditelja srpskih osnovaca na besplatne internet udžbenike!

Published

on

Srpski su osnovci juče, prvi put u istoriji, zaista dobili priliku da se besplatno školuju. Nakon velikog projekta profesora Karnegi Melon Univerziteta u Americi Aleksandra Kavčića i njegove fondacije “Alek Kavčić”, učenici sada imaju mogućnost da “skinu” besplatne udženike sa sajta www.besplatnabioblioteka.com.

Udžbenici se nalaze u elektronskoj formi i mogu da se štampaju za lične potrebe. Za sada su dostupni oni za treći i sedmi razred osnovne škole, a u narednim nedeljama se očekuju udženici za četvrti i osmi razred, i tako redom, dok god ne budu namirena deca svih razreda.

SAN JE POSTAO STVARNOST: Besplatni elektronski udžbenici za osnovnu školu

-Kako bi što pre obezbedili besplatne udžbenike na internetu u ovom izbornom ciklusu, odlučili smo se za dve varijante. Prva je da finansiramo svoje udžbenike, te da ih nakon odobrenja ministarstva postavimo na sajt. A druga je da od javnog preduzeća „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ otkupimo pravo da njihove udžbenike i postavimo na internet. U ovoj prvoj ponudi, fondacija je finansirala udžbenike iz predmeta „Tehnika i Tehnologija“, dok su svi ostali udžbenici Zavodovi“, objasnio je profesor Aleksandar Kavčić, i dodao:

Pustili smo duha iz boce, besplatni udžbenici su postali stvarnost. Na sajtu će biti objavljeni svi udžbenici, za celu osnovnu školu. Želeo bih da svi budemo solidarni, da se i nastavnici i roditelji zajednički izbore za kvalitetniji obrazovni sistem u Srbiji. Da nastavnici i direktori škola koriste ove besplatne udžbenike, jer nema više nikakvog razloga da ih roditelji plaćaju. Želeo bih i da roditelji takve nastavnike i direktore energično podrže u njihovoj borbi za bolje uslove rada, red u učionicama, pa i veće plate, smatra profesor Kavčić, osnivač fondacije „Alek Kavčić“.

Ne raduju se svi besplatnim udžbenicima

Ova vest, međutim, nije podjednako obradovala sve u Srbiji. Vest o besplatnim udžbenicima nije objavljena ili je privukla vrlo malo pažnje novinara i urednika vodećih režimskih tabloida, tek pokoji redak u nekom ćošku.

Možda je razlog to što je profesor Kavčić od strane vladajućih stranaka u Srbiji od početka dočekan kao uljez, imajući u vidu da se politički angažovao kao opozicionar u okviru partije Suverenista? Možda činjenica da je, boreći se za besplatne udžbenike, stao na žulj mnogima, kao neko ko će srušiti “stare dobre šeme” između Ministarstva prosvete, velikih izdavačkih kuća i direktora škola, koje u internom dogovoru svake godine menjaju po nekoliko stranica štiva, samo da bi deca morala da kupuju uvek nove udžbenike, da ih ne bi mogla posuditi od drugara, komšija ili naslediti od braće i sestara.

KNJIGE ZA SVU DECU: Profesor Aleksandar Kavčić ostvario svoju ideju

Profesor Kavčić nije tražio ničiju pomoć za svoj projekat, u koji je uložio milion evra, a u svojoj bitki sa vetrenjačama od početka se poneo patriotski i odgovorno, birajući za partnera državnu kuću, već godinama unazad potcenjeni i skrajnuti Zavod za udžbenike.

Na sreću, njegove namere su razumeli i u ovoj misiji ga podržali oni kojima je njegov projekat doneo najveće olakšanje – roditelji osnovaca. Portali na kojima je vest objavljena zatrpani su pozitivnim komentarima, a mi izdvajamo samo neke…

“Vest godine, definitivno!”

“Jedna reč…Hvala. Svaka čast ovakvim ljudima koji nezaboravljaju svoju domovinu i žele da pomognu. Nadam se da knjige koje su danas dostupne na sajtu odgovaraju školskom programu a onda samo staje onima što se u Skupštini Srbije “brinu” za dobro Srbije i stanovništva Srbije, da vođi predlože ovog čoveka za najviše državno odlikovanje. Sve ostalo je malo. Hvala još jednom u ime svih onih kojima je danas knjiga dostupnijaVašim humanim činom”.

“Hvala  beskrajno. Potičem iz male sredine i znam kako je teško bilo obezbediti knjige mojim roditeljima za nas petoro dece. Danas su naši unuci deca, mi obrazovani i rasuti na više kontinenata. Veoma velika pomoć roditeljima i deci u ova teška vremena. Hvala u ime sve dece Srbije. Kada se pruži mogućnost siromašnoj deci u selima oni postaju veliki ljudi, lekari, fizičari inženjeri, profesori. Beskrajno hvala, iako nemam decu ni unučad u Srbiji da se trenutno školuju. 

“Čovek zna šta radi i radi iz najboljih namera. Treba ga odmah staviti na najviše upravljačke pozicije”.

“Vest godine definitivno. Svaka čast svima koji stoje iza ovog poduhvata, na čelu sa prof. Kavčićem.”

“Imam četvoro školaraca. Svaka čast profesore!” 

“Bravo, godinama deca imaju preteške rančeve zbog udžbeničke mafije, a udžbenici koštaju čitavo bogatstvo. Deca iz iste porodice ne mogu da naslede knjige jer se menjaju stalno udžbenici zbog zarade.” 

“Poštovanje! Kakav čovek i kako sam ponosna!”

Ovo je neuporedivo više nego što su ministarstvo i cela vlada sa predsednikom na čelu uradili za đake. Bravo i hvala.

A sada je red na roditelje da se izbore

Neki su konstatovali kako neka deca nemaju računare i internet…

“Dobar pokušaj profesore, ali postoji odredjen broj dece koja nemaju računare i pristup internetu, pa samim tim ni pristup udžbenicima. A i štampanje nije besplatno. Moj profesore.”

Ali su usledili odgovori onih drugih…

“Šta ste se uhvatili nemaju svi računare pa svi imaju mobilne telefone koje ne ispuštaju iz ruku! Ko nema ima nekog ko ima a i štampanje nije problem uvek se može negde naći neko ko će pomoći da se odštampa ako je to problem. I laptop može da se nabavi polovan za smešne pare koje neko potroši za mesec dana na cigarete. Nemojte da ste smešni. Ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor. Apsolutno uvek bilo i biće!”

Treći su opet izrazili sumnje da će profesorovi napori uroditi plodom, s obzirom da tu “nema ko da se ugradi”

“Potez hvale vredan, ali ništa od toga. Samo bačene pare. Budući da škole na početku godine biraju knjige i izdavača koje će se koristiti mislim da će malo koja škola izabrati knjige ovog izdavača (Zavod za udžbenike). Pa ljudi, nema ko da se “ugradi”. Npr. moja deca koriste knjige izdavača Novi Logos. Pritom mlađe dete ne može da koristi knjige od tog istog izdavača koje je starije dete koristilo pre samo dve godine jer je izdavač u novom izdanju promenio samo po nekoliko stranica u svakoj knjizi.”

Skeptike su komentarima poklapali aktivisti…

“Ono što nam ostaje je građanski pritisak na Ministarstvo prosvete da se ukine ta nebulozna odluka da svaka škola ima druge knjige. Ili to ili onda neka Ministarstvo plati knjige pa neka škole biraju šta hoće. ” 

Upravo je poslednji komentar verovatno i put koji treba da slede roditelji i građanska udruženja te tako primoraju direktore i škole da prekinu dosadašnju praksu i omoguće osnovcima zaista besplatno školovanje, koje im je danas, zahvaljujući projektu profesora Kavčića, na dohvat ruke.

Ova šansa ne sme biti ispuštena!

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

Advertisement