Chicago, IL
54°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 14mph S
Humidity: 84%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
52°F
52°F
52°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
36°F / 25°F
39°F / 32°F
39°F / 27°F
39°F / 30°F
46°F / 36°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

HRVATSKI EKONOMSKI ANALITIČAR: Priča o ruskom bankrotu je zapadna propaganda, Rusija ima novac

Jeli Zapad postigao autogol uvođenjem sankcija Rusiji, kako tvrdi Putin? Koliki je njegov manevarski prostor ako se Evropa odrekne ruskih energenata?

Finansijski analitičar iz Hrvatske Neven Vidaković kaže da je Rusima zabranjen pristup određenim kanalima finansija i da ne mogu odraditi plaćanja, ali da je to daleko od ruskog finansijskog sloma.

“Nije da Rusija ne može obaviti plaćanja, nego joj je zabranjeno da izvrši plaćanja prema onima kojima duguje”, rekao je.

Da bi sankcije funkcionisale, naglasio je, celi svijet mora biti protiv njih. Međutim, ističe da Ruse ništa ne zadržava što se tiče finansiranja rata.

“Ako govorimo o velikim bankama, one su ili prodale dug ili su ga prebacile u svoje globalne podružnice koje mogu primiti uplatu. Velika priča o bankrotu nije ništa drugo nego propaganda da se pokaže kako sankcije protiv Rusije imaju efekta”, kaže Vidaković i dodaje:

RUSIJA NIJE U PROBLEMU KAKO SE PREDSTAVLJA NA ZAPADU: Neven Vidaković

“Rusija ima previše novca, ona može da kaže ‘mi to više nećemo plaćati’, ali sposobnost plaćanja nije dovedena u pitanje, a to se upravo želelo postići, da Rusija ostane bez novca. No, do toga ne može doći ako im izvoz nafte, plina i drugih metala ne prestane, a do toga ne može doći.”

Utjecaj rata na rusku ekonomiju

Vidaković je podvukao da, kako bi se stvarno video uticaj rata na rusku ekonomiju, neophodni su podaci o BDP-u za drugi kvartal, a “sledećih 3-6 mjeseci nećemo imati punu sliku kako bismo znali što se događa s njihovom ekonomijom”.

“Inflacija im je jako skočila, oko 8% u jednom mjesecu, ali ne znamo da li je to kratkoročno”, zaključio je.

Izvor: Index Foto:

YOU MAY LIKE