Connect with us

intervju

HRABRI MLADI GLUMAC SA KOSOVA: Pre bih prao čaše u Nemačkoj, nego da blatim svoje ime

Published

on

Denis Murić počeo je da glumi s 13 godina, bio zvezda filmova “Enklava” i “Ničije dete”, a od oktobra na RTS kreće i serija “Grupa”, u kojoj glumi jednog od problematičnih tinejdžera, dilera droge.

Denis je odrastao na Kosovu, prvo u Zvečanu, a posle u Kosovskoj Mitrovici. Glumu je upisao na nagovor Anice Dobre, čija ćerka Mina Softić ga je spremala za prijemni. U intervjuu za Noizz pričao je o detinjstvu na Kosovu, glumačkim počecima, snimanju s vukovima, ali i o politici. Prenosimo deo intervjua.

“Politika ove zemlje ulazi u svaki spektar tvog života. Nemoguće je da je toliko loše i da to niko neće da menja. Meni je najgora ta takozvana srednja viša intelektualna klasa koja je gora sad nego ikad, gora nego u vreme Obrenovića. Imaš dve opcije: jedna je da se ne zna, a druga je da se zna, a da se ćuti. I sad ne znaš koji su ti gori. Meni su ovi što nemaju pojma i staju uz te ljude najmanji problem, oni su ništa.”

Nekad nisam razumeo kada mi kažu “ja bih otišao iz svoje zemlje”. Ja sam prvi koji kaže “neću da idem, zašto da idem, hoću da živim ovde”, ali ako ostane ovako, ako budem mogao, otići ću.

U filmu “Enklava”, foto: promo

Kakav je stav tvojih prijatelja o tome?

“Apsolutno isti kao moj.”

A da li misliš da imaju snagu da pokrenu nešto, da se probude?

“Nadam se.”

A ti?

Ja kad budem mislio da ne mogu ništa da promenim, ja ću da odem. Tužno je, ali ja u rancu nosim knjigu iz engleskog. Učim jezik. Ako bude bilo ovako, ne planiram da ostajem ovde. Nije mi moralno to da trpim. Ništa to nema veze sa mnom. Nekad nisam razumeo kada mi kažu “ja bih otišao iz svoje zemlje”. Ja sam prvi koji kaže “neću da idem, zašto da idem, hoću da živim ovde”, ali ako ostane ovako, ako budem mogao, otići ću.”

Znači taj tvoj eventualan odlazak nema veze s parama?

“Ne, ja bih voleo da živim u normalnoj i slobodnoj zemlji, a Srbija to nije…”

“Ničije dete”, foto: promo

Denis mi kaže da ne zna da li trenutna situacija treba da mu bude tužna ili smešna. Ne zna kako da se brani od toga, kako da sluša sav taj apsurd.

“Zato je Nušić savršen pisac. Sve je isto stotinama godina. Vlada diktatura, demokratija je laž, ne funkcioniše. Ovde mislim da su ljudi izgubili ideale, a ti bez ideala čemu težiš?”

Ne plašiš se da ćeš zbog te otvorenosti imati manje posla?

“Ne, ne bi mi smetalo. Ne planiram ja u životu da živim od glume.”

Koja ti je opcija B?

“Ne znam, da otvorim kafić, da odem odavde da perem čaše u Nemačkoj. Baš me briga, pre ću to nego da blatim svoje ime.”

Šta ne bi nikada snimio?

“Kampanju za predsednika.”

Tekst: Noizz.rs Foto: Youtube printscreen

Advertisement