Connect with us

Amerika

HJUSTONE, NEMAMO PROBLEM: NASA konačno uspešno lansirala Artemis 1 ka Mesecu! (VIDEO)

Published

on

Nakon dva neuspela pokušaja NASA je jutros, par minuta pre osam časova, po našem vremenu, uspela uspešno da lansira svoju megaraketu SLS i njenu kapsulu Orion na Mesec. Ova šestonedeljna misija bez astronauta se smatra prvim korakom na putu ka uspostavljajnju dugoročne kolonije na našem prirodnom satelitu.

Zemaljska ekipa u Kejp Kanaveralu na Floridi je nakon deset nedelja i dva neuspela pokušaja izazvanih problemima sa motorom i curenjem vodonika uspešno lansirala raketu. Poslednjih nedelju dana letelica je stajala na rampi jer nije bila u mogućnosti da poleti zbog udara uraganskih vetrova koji su u nekim momentima dostizali brzinu i do 160 km na čas.

Iako se radi o testnom putovanju rakete Space Launch System i njene kapsule Orion, ona nosi simuliranu tročlanu posadu opremljenu senzorima za merenje količine radijacije i drugih stresova koje astronauti doživljavaju prilikom ovakvih putovanja. Iz Nase su izvestili da će putovanje trajati 42 dana i da će u tom periodu letelica obići Mesec i sveuskupno preći 2,1 miliona kilometara.

Interesantan podatak je da će kapsula ostati u svemiru duže nego što je to učinio bilo koji brod za astronaute bez pristajanja na svemirsku stanicu i vratiti se kući brže nego ikada ranije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: National Geographic
Foto: Printscreen Twitter @NASA

Advertisement