Chicago, IL
72°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 18mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 2
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
72°F
73°F
70°F
70°F
68°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
55°F / 43°F
55°F / 39°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F

Published 1 year ago

By admin

NATALIJA NA SVETOJ GORI: Ptica simbol Srbije “obišla” Hilandar, najveća seoba u poslednjih 20 godina!

Sa prvim jesenjim danima kao da je počela seoba beloglavih supova iz Srbije u toplije krajeve. Prema najnovijim zapažanjima stručnjaka iz ove oblasti, potvrđeno je da beloglavi supovi formiraju manja jata i zajedno odlaze na velika putovanja.

“Beloglavi sup Natalija, još uvek boravi na Balkanu, gde se očekuje i da prezimi. Njan GPS uređaj pokazao je da je boravila na Svetoj Gori iako je ženka, ta ograničenja ne važe za ptice. Veliku svetinju Hilandar posećuju beloglavi supovi, što je i logično jer oni predstavljaju simbol Srbije”, kažu za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Zbog svog izgleda i karakteristika poneli su epitet kraljevi neba. Beloglavi supovi su naše najveće ptice sa rasponom krila i do tri metra, a njihovo prirodno stanište sa najvećim brojem jedinki jeste Rezervat prirode Uvac, odakle im je i polazna stanica za dalek put na istok.

“Ženka beloglavog supa Jefimija prošlu zimu provela je u Saudijskoj Arabiji, praveći društvo Tesli, kratko se vratila u naš rezervat i ponovo krenula na put ka pustinji gde joj pogoduju klimatski uslovi, ona je sa sobom povela još mladunaca na ovaj daleki put, međutim imamo malo uređaja za monitoring ovih beloglavih supova da bi potvrdili tačan broj”, dodaju u ovoj Fondaciji.

Beloglavi supovi označeni na Uvcu zabeleženi su u 22 zemlje Evrope i Bliskog Istoka. Pre otvaranja hranilišta za supove 1994. na Uvcu svi mladunci beloglavih supova su zimi odlazili iz Srbije i lutali po Mediteranu. Po otvaranju hranilišta oko 60% je ostajalo u Srbiji i preko zime i nije preduzimalo lutanje. Poslednjih godina zbog velike gustine populacije opet veći broj mladunaca odlazi pa među njima i Jefimija i Natalija.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE