Connect with us

Balkan

HILJADE VERNIKA POD OSTROGOM: Patrijarh Porfirije služio liturgiju, očekuje se sastanak sa Abazovićem! (VIDEO)

Published

on

Hiljade vernika iz Crne Gore i regiona došlo je u manastir Ostrog gde se danas obeležava praznik Svetog Vasilija Ostroškog a mnogi od njih su, u skladu sa verovanjima, prenoćili na platou ispred manastira.

Plato je preplavljen šatorima, vrećama za spavanje i ćebadima onih koji su peške, autobusima ili automobilima, došli noć pre da prisustvuju ponoćnom prazničnom bdeniju.

Nakon večernje službe, sinoć se vernicima obratio patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije koji je poručio da je Sveti Vasilije svetitelj vere i smirenja.

„Čuje naše molitve i pre nego što ih izgovorimo. Stoga nam smirenje i molitva preostaju“, poručio je patrijarh Porfirije i pozvao vernike da pogledaju svoju dušu i svima oproste sve.

Sveštenik Nikola Pejović je za RTCG kazao da se danas obeležava 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog.

On je objasnio da jubilej 350 godina zbog epidemije korone nije mogao da se proslavi prošle godine.

“Ovaj današnji dan je kruna proslava i slavlja. Imamo svetu liturgiju i planirana je veličanstvena litija koja se od 1996. godine održava svake godine u Nikšiću i koja sabira desetine hiljada ljudi”, kazao je sveštenik.

Desetine hiljada ljudi došli su sa svih strana kako bi prespavali u Ostrogu verujući da će na taj način dobiti blagoslov i milost Svetog Vasilija, kazao je on. Litija će krenuti u 18 sati.

Među vernicima je i bivši premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i nekoliko ministara iz njegove vlade.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Острог Тв Студио

Advertisement