Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 10mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
45/39°F
43/34°F
43/34°F

Published 2 godine ranije

By admin

USIJANJE U EVROPI: Finska najavila ulazak u NATO, Rusija preti ‘vojnom odmazdom’!

Finski predsednik Sauli Ninisto i premijerka Sana Marin u zajedničkom saopštenju su objavili svoju podršku pridruživanju NATO, što tu skandinavsku zemlju, koja deli granicu sa Rusijom u dužini od skoro 1.300 kilometara, za korak približava članstvu u severno-atlantskoj alijansi, prenosi CNN.

„Tokom ovog proleća, održana je važna diskusija o mogućem članstvu Finske u NATO. Bilo je potrebno vreme da parlament i celo društvo iznesu svoje stavove po tom pitanju. Bilo je potrebno vreme za bliske međunarodne kontakte sa NATO i njegovim članicama, kao i sa Švedskom. Želeli smo da diskusiji pružimo neophodan prostor“, naveli su Ninisto i Marin u saopštenju.

Dodali su da je „čas odluke blizu“, kao i da Finska mora da podnese zahtev za ulazak u NATO.

“Članstvo u NATO bi ojačalo bezbednost Finske. Kao članica NATO, Finska bi ojačala ceo bezbednosni savez. Finska mora da podnese zahtev za članstvo bez odlaganja. Nadamo se da će još neophodni nacionalni koraci za ovu doluku biti brzo preduzeti u narednih nekoliko dana”, ističe se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da bi članstvo Finske u alijansi ojačalo i NATO i Finsku.

“Ako Finska odluči da se prijavi, biće srdačno dobrodošla u NATO, a proces pristupanja bio bi gladak i brz”, rekao je Stoltenberg nakon što je Finska saopštila da namerava da podnise zahtev za pridruživanje.

“Finska je jedan od najbližih partnera NATO, zrela demokratija, članica EU i važan doprinos evroatlantskoj sigurnosti”, dodao je Stoltenberg.

Oštra reakcija Moskve

U prvoj reakciji na najavu Helsinkija o pristupanju vojnom savezu, Kremlj je objavio da smatra odluku Finske “pretnjom Rusiji”, kao i da širenje tog saveza “neće ojačati bezbednost i stabilnost Evrope, baš kao ni ostatka sveta”.

Kremlj poručuje da je Rusija “spremna da odlučno odgovori bilo kojoj strani koja pokuša da se uključi u sukob u Ukrajini i utiče na specijalnu vojnu operaciju”, kako zvanična Moskva naziva rat u Ukrajini.

Portparol Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je da “svi žele da izbegnu direktan sukob NATO i Rusije” i dodao kako je današnji potez Finske “za žaljenje” i “definitivno predstavlja pretnju Rusiji” i daje “razlog za simetričan odgovor”.

Rusija će biti prinuđena da odgovori na odluku Finske da pristupi NATO savezu, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

“Ulazak Finske u NATO je radikalna promena u spoljnoj politici zemlje. Rusija će biti prinuđena da preduzme korake odmazde, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, kako bi zaustavila nastajanje pretnji po njenu nacionalnu bezbednost”, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, finske novine Iltalehti prenele su krajem aprila da je švedska vlada izrazila želju finskoj vladi da zajedno apliciraju nakon 22. maja. Iz švedske vlade to je potvrđeno švedskom tabloidu Ekspresen.

Podrška vladama u Švedskoj i Finskoj da se zemlje pridruže NATO alijansi sve više raste od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Iako nisu članice, te dve zemlje sarađuju sa alijansom. Helsinki i Stokholm takođe su poslednjih godina pojačali bilateralnu saradnju u oblasti odbrane.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Pixabay, NATO, Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE