Chicago
84°
Partly Cloudy
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 9mph E
Humidity: 47%
Pressure: 30.02"Hg
UV index: 6
FriSatSun
79/61°F
79/61°F
77/61°F

Published 4 years ago

By admin

GROM IZ VEDRA NEBA: Posle tri godine, započeta obnova izgorele crkve Svetog Save

Slučajno ili ne, crkva je počela da se obnavlja svega nekoliko dana nakon što je smenjeno Povereništvo, drugo u nizu, i suspendovan njen prota Živojin Jakovljević, koji su ostali bez funkcija nakon sukoba sa rukovodiocem projekta obnove Donom Živkovićem, čija firma je izvođač radova

Odbor Eparhije Istočno-američke za izgradnju Srpske pravoslavne crkve Svetog Save u Njujorku obelodanio je danas da je započet proces obnove crkve, te izgradnje novog krova na jednom od najlepših hramova SPC u zapadnom svetu.

Nakon brojnih kontroverzi koje su pratile rekonstrukciju, a o kojima je Serbian Times revnosno izveštavao, kako su najavili danas u Odboru za izgradnju, konačno je započet komplikovan proces podizanja novog krova, što predstavlja prvu fazu obnove crkve nastradale u požaru 2016. godine.

Posle tri duge godine čekanja, slučajno ili ne, crkva je počela da se obnavlja svega nekoliko dana nakon što je smenjeno Povereništvo, drugo u nizu, i suspendovan protojerej Živojin Jakovljević, njegov predsednik, koji su svi ostali bez funkcija nakon sukoba sa rukovodiocem projekta obnove Donom Živkovićem.

Na mesto predsednika novog Odbora odgovornog za sprovođenje radova i priliv i odliv novca, Eparhija je postavila Miča Mićića, dok je pozicija supervizora poverena arhitekti Franku Skejmu, za koga je predsedavajući Odbora istikao da je ključni faktor u realizaciji misije.


NOVI ODBOR ODMAH U RADNE POBEDE Mark Cupkovic (Building Committee of St Sava Cathedral), Frank Sciame, Don Zivkovic (Architect and Project Executive), Mitchell Micich (Chairman, Building Committee of St.Sava Cathedral, John Randolph (Executive Vice President, Sciame, Inc.)

Dugo očekivani radovi se izvode u kolaboraciji sa Komisijom za očuvanje znamenitosti i odsekom za zgrade Njujorka. Kako navode u Eparhiji, poslednji korak aktuelne faze stabilizacije rezultiraće “postavljanjem novih čeličnih greda koje će formirati strukturu originalnog strmog krova katedrale sa pratećom metalnom pločom i hidroizolacijom”, te da je završetak radova planiran do jeseni tekuće godine, nakon čega će uslediti naredna faza radova koja će omogućiti povratak vernika u crkvu i povremeno održavanje verskih obreda.

Vladika Irinej ovom prilikom je izjavio: “Sa dubokom zahvalnošću Gospodu, konačno smo započeli vidljivu rekonstrukciju naše katedrale crkve Svetog Save na Menhetnu. Uprkos mnogim preprekama, ova faza rekonstrukcije uistinu signalizira početak njenog uskrsnuća od požara, koji ju je zahvatio 2016. godine. Važno je napomenuti da je ovaj sveti zadatak preduzet tokom jubilarne proslave 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (1219-2019) i posvećen je Svetom Savi kao prvom arhiepiskopu srpskih zemalja.”

Da podsetimo, kontroverze oko rekonstrukcije crkve Svetog Save počele su nakon što je Don Živković, rukovodilac projekta obnove, stupio na pomenutu funkciju volonterski, zatim bez javnog tendera angažovao svoju arhitektonsku firmu kao izvođača radova, te na kraju odbio da Povereništvu izda na uvid dokaz o (zlo)upotrebi finansijskih sredstava.

Sukobi su produbljeni suspenzijom koju je vladika Irinej izrekao protereju Živojinu Jakovljeviću, koji se nalazio na čelu drugog, raspuštenog Povereništva, a o čemu je Serbian Times već detaljnije pisao. Nakon toga, parohijani iz Njujorka pokrenuli su peticiju kojom se od vladike traži da vrati sveštenika na njegovu poziciju te da se povede nezavisna istraga o situaciji vezanoj za obnovu crkve, a koju je dosad potpisalo više od 1.200 ljudi. Slična peticija pokrenuta je i u Klivlendu, gde su vernici među kojima je nekad bogoslužio Jakovljević digli glas za njegov povratak.

Viktor Veličković

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)