Connect with us

aktuelno

GODIŠNJICA POČETKA DRUGOG SVETSKOG RATA: Zašto Srbija i Rusija nisu pozvane na komemoraciju?

Published

on

Iako su bile deo antifašističke borbe, pozive da prisustvuju obeležavanju 80 godina od početka Drugog svetskog rata nisu dobile Srbija i Rusija.

„Suština je da sadašnjost određuje odnos prema prošlosti, pa su sadašnji saveznici poželjni saveznici, bez obzira na to šta je bilo u Drugom svetskom ratu”, kaže istoričarka Dubravka Stojanović za BBC na srpskom.

Pavel Sokolovski iz poljske ambasade u Beogradu poručio je za BBC da su “pozivi poslati samo članicama Evropske Unije, NATO-a i Istočnog partnerstva” (Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina, ali ne i Rusija).

Komemoraciju u Poljskoj kao „pokušaj revizije istorije” posmatraju iz Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Srbije.

“To smo već videli kada nisu pozvali Rusiju na godišnjicu iskrcavanja na Normandiju, kao i ponižavanje Srbije u Parizu”, kazao je za BBC general Vidosav Kovačević, zamenik predsednika SUBNOR-a.

A Rusija? Ernest Vićiškevič, direktor Centra za poljsko-ruski dijalog i razumevanje, navodi da su postojali vrlo konkretni razlozi zbog čega predsednik Vladimir Putin nije dobio pozivnicu.

“Ceremonija je povodom 80. godišnjice nemačke i sovjetske agresije na Poljsku, što je dovelo do izbijanja Drugog svetskog rata”.

Tekst: BBC na srpskom Foto: Wikipedia

Advertisement