Chicago
57°
Fair
5:20 am8:14 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 56%
Pressure: 30.21"Hg
UV index: 0
SunMonTue
72/54°F
75/57°F
77/63°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

UPOZNAJTE ČARLSA KATERA: Amerikanac koji pokušava da ostvari “srpski san”

Učinio bih sve što je u mojoj moći da iz Srbije ne odlaze mladi, pametni i obrazovani ljudi. Dao bih sve od sebe da ih motivišem da ostanu, da naprave svoj biznis, da rade i ne odlaze, da učine ponovo Srbiju velikom, kaže Čarls Kater, Amerikanac koji se zaljubio u Srbiju i ostao da živi u njoj

Dok mnogi u Srbiji ne mogu da žive pristojno i obezbede egzistenciju, odlazeći glavom bez obzira u emigraciju, Čarls Kater mašta o trajnom nastanjenju u Srbiji. Da stvar bude interesantnija, Čarls je Amerikanac. Odrastao je u Grinapu u državi Ilinois, proputovao je 35 zemalja a Srbija mu je „ukrala srce“.

-Sve što sam čuo o Srbiji pre nego što sam je prvi put posetio bilo je u negativnom kontekstu. Ono što sam očekivao da ću videti, potpuno je bilo suprotno onome što sam doživeo. Očekivao sam prljavo, ružno mesto na kojem žive zli ljudi, a dočekalo me je sve suprotno – otkriva Čarls u razgovoru za Serbian Times.

SVE JE POČELO DO SVAĐE NA FEJSBUKU

Priča o tome kako je Čarls uopšte došao na ideju da poseti Srbiju, počela je raspravom na Fejsbuku. Kolege na tadašnjem poslu su mu skrenule pažnju na jednu grupu na ovoj duštvenoj mreži, gde je Čarls ušao u raspravu sa momcima iz Srbije. Polemisalo se o odnosima Amerike i Srbije, i kako sam Čarls kaže, sada zna i da su to bile tipično „srpske stvari“ – inat i svađa oko politike.

“Bio sam u poseti kod drugara iz Pirota, na kraju koje mi je njegova baka rekla da iako mrzi sve što ima veze sa Amerikom, ja ću uvek biti rado viđen gost u njenoj kući, jer joj se dopadam. Ta rečenica mi je mnogo rekla o Srbima, oni uvek kažu ono što zaista misle.”

Žestoka polemika je prerastala u prijateljstvo, a onda ga je jedan od momaka pozvao da poseti Srbiju. Amerikanca je zaintrigiralo da vidi zašto te Srbe bije glas da su „loši momci“ i zbog čega u svetu imaju imidž glavnih krivaca za sve ružne stvari koje su se dešavale na Balkanu. Spakovao je kofer, seo u avion i stigao. A onda – ostao bez teksta.

-Srbija je jedinstvena, sve je neverovatno: kafane, muzika, ćirilično pismo…Ljudi su neverovatni, očekivao sam da će me dočekati sa hladnoćom i mržnjom jer sam Amerikanac, ali desilo se totalno suprotno! Svako koga sam upoznao pozivao me u svoj dom, gostili su me, posluživali hranom, nudili mi pivo. Svi su srdačni i prijateljski nastrojeni, ni jednu jedinu negativnu impresiju nemam o Srbima. Čak i kada naiđem na one koji ne vole Amerikance, nije ih briga za to što sam ja iz Amerike. Bio sam u poseti kod drugara iz Pirota, na kraju koje mi je njegova baka rekla da iako mrzi sve što ima veze sa Amerikom, ja ću uvek biti rado viđen gost u njenoj kući, jer joj se dopadam. Ta rečenica mi je mnogo rekla o Srbima, oni uvek kažu ono što zaista misle – priča Čarls za Serbian Times.

Osim ljudi, fascinirao ga je i način života koji se drastično razlikuje od američkog.

-U Srbiji je sve lagano, lenjo i opušteno. U Americi je sve „za poneti“ – kafa, obroci, sve je brzo. U Srbiji ti kažu „ćuti i sedi tu“ i onda dva sata piješ kafu, pušiš cigare i ćaskaš sa prijateljima. To me oduševljava, čini da se dobro osećam – priznaje Čarls.

Impresioniran je fizičkom lepotom ljudi, a naročito žena u Srbiji, kao i hranom, za koju kaže da je neverovatno ukusna. Ajvar, kajmak, ljutenica, gurmanska pljeskavica, sarma, pasulj i ostale đakonije su ga fascinirale. Jedino mu se ne dopadaju pihtije, jer kako kaže, ako već treba da jede nešto želatinirano, onda želi da to bude slatkog ukusa.

STUDENTIMA SA BALKANA POMAŽE DA ODU U SAD

Čarls tokom proteklih 9 godina, od kada je prvi put iz Amerike došao u Srbiju, pokušava da živi na obe destinacije. Angažman menadžera programa „Work and Travel“ omogućava mu da poslovne obaveze uspešno kombinuje sa svojom ljubavi prema Srbiji.

Na društvenim mrežama dobija preteće poruke, u kojima mu na nimalo lep i kulturan način albanski nacionalisti upućuju najgore reči zbog toga što o Srbiji govori afirmativno

-Program „Work and Travel“ podržan je od Ministarstva spoljnjih poslova Sjedinjenih Američkih Država, kreirao ga je Džon. F. Kenedi šezdesetih godina prošlog veka i danas imamo četiri kancelarije u Srbiji, dve u Hrvatskoj i po jednu u Republici Srpskoj, Grčkoj, Mađarskoj i Španiji. Program je namenjen studentima i omogućava im da letnji raspust provedu u Americi, gde dobijaju priliku da rade. Ovog leta 65 studenata putem „Work and Travel“ programa boravi na ostrvu Nentaket, među kojima je i grupa od 14 studenata iz Srbije i Hrvatske sa kojom ja radim. Najbolji deo programa je što studenti iz Srbije provode vreme sa studentima iz Hrvatske, Bosne, Albanije. Ta deca sa Balkana rade zajedno, žive zajedno, druže se, odlaze u kupovinu, izlaze, mislim da to pomaže da rastu u dobre ljude – objašnjava Čarls u razgovoru za Serbian Times.

LJUBAV PREMA SRBIJI – DRUGA STRANA MEDALJE

Čarlsu se Srbija toliko dopada, da na svom Jutjub kanalu „Charles Cather“ sebe opisuje rečenicom: „Ludi Amerikanac koji je u maju 2010. godine doleteo u Srbiju na dve nedelje i toliko je zavoleo da je tu ostao“. U svojim videima on neumorno promoviše Srbiju, oduševljeno prikazuje i hvali na sva usta specijalitete srpske kuhinje, odgovara na brojna pitanja pratilaca iz celog sveta o našoj zemlji, objašnjava im da Srbija nije isto što i Sibir, da je situacija bezbedna, da ih niko neće pojesti na ulici. Njegov entuzijazam je neverovatan i čini se da ga ništa ne može sprečiti da svu svoju faciniranost Srbijom zarazno širi oko sebe.

Nažalost, osim prijateljske naklonosti i simpatija domaćina, osetio je i tamnu stranu medalje svoje ljubavi prema Srbiji. Na društvenim mrežama dobija preteće poruke, u kojima mu na nimalo lep i kulturan način albanski nacionalisti upućuju najgore reči zbog toga što o Srbiji govori afirmativno.

“Želja mi je da jednog dana otvorim turističku agenciju kako bih mogao da pokažem stranim turistima sve lepote Srbije. Razmišljam i o ideji da otvorim nargila bar ili kafanu, a u vezi s tim omiljena mi je pesma Tome Zdravkovića ‘Kafana je moja sudbina'”

Za Serbian Times u odgovoru na pitanje da li su ga pokolebale i uplašile takve poruke, Čarls kaže:

-Svaki put kad postavim novi video u kojem govorim o Srbiji, stigne mi na stotine poruka punih mržnje i odvratne sadržine u kojima prete meni i mojoj porodici. Takve poruke kod mene izazivaju nešto potpuno suprotno od straha – agresiju da nastavim u sledećim videima da govorim još više lepih stvari o Srbima i Srbiji. Ti ljudi, koji šalju takve poruke, automatski me doživljavaju kao neprijatelja, mrze me, a to je veoma tužno. Početkom januara ove godine, hteo sam da posetim Albaniju, jer je to jedina zemlja regiona u kojoj nisam bio. Nameravao sam da iz Crne Gore nastavim put prema Albaniji, ali mi je pre nego što sam prešao granicu stigla jeziva poruka u kojoj je zaprećeno da ukoliko se usudim da pređem granicu, da će me uhvatiti, ubiti i zapaliti. Ono što je bilo posebno neprijatno je što je pošiljalac poruke tačno znao na kojem graničnom prelazu sam nameravao da uđem u Albaniju. Po povratku u Srbiju, jednog dana sam zatekao papir sa porukom na ulaznim vratima stana, na kojoj je pisalo: „Posmatram te“.

Uprkos takvim neprijatnim stvarima, Čarls ne odustaje od svoje ljubavi prema Srbiji, a kako ističe u svakoj prilici, najveća želja mu je da dobije srpski pasoš.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214686907945760&set=a.1077148008340&type=3&theater

-Godinama pokušavam da realizujem svoje ciljeve, želja mi je da jednog dana otvorim turističku agenciju kako bih mogao da pokažem stranim turistima sve lepote Srbije. Razmišljam i o ideji da otvorim nargila bar ili kafanu, a u vezi s tim omiljena mi je pesma Tome Zdravkovića „Kafana je moja sudbina“ – priča Čarls o svojim planovima za Serbian Times, izgovarajući naziv popularne pesme na srpskom jeziku.

Uporan je i u nameri da nauči srpski, što mu dosta dobro ide za sada, iako mu najteže padaju lekcije o padežima.

JEDINA MANA SRBA – PREVIŠE SU DRUŠTVENI!

Pratioci na Jujtub kanalu su mu postavili pitanje da li postoji neka stvar koja mu se ne dopada u Srbiji, a Čarls je u videu odgovorio da postoji nešto što ga ponekad izluđuje:

-Srbi su mi omiljeni narod, svi moji najbolji prijatelji su Srbi – izlazim, živim, jedem i pijem pivo sa njima, stalno sam u njihovom društvu proteklih 9 godina, volim te neverovatne ljude. Ipak, postoji jedna negativna stvar koja je tipična ne samo za Srbe, već za Balkance generalno: previše su društveni. Objasniću to primerom: kada sam u Americi, ako neko iznenada i bez najave zakuca na moja vrata, ne otvaram ih, ma ko da je u pitanju – član familije, prijatelj, bilo ko. Ukoliko neko želi da dođe da me poseti, prvo će me pozvati da pita da li može da dođe, neće se nenajavaljeno pojaviti na vratima. Ne volim to. Moji prijatelji Srbi imaju običaj da se jednostavno pojave bez najave i očekuju da i u njihov dom dolaziš na taj način. Oni se drže krilatice „moj dom je i tvoj dom“, ali ja jednostavno imam potrebu da ne budem stalno okružen ljudima, da provodim sam svoje individualno vreme za odmor. Balkanci stalno pozivaju jedni duge u svoje domove, konstanto provode vreme zajedno, nikada nisu sami. Oni ne razumeju da neko želi da provede sam sa sobom izvesno vreme u privatnosti i ne želi da neprestano bude okružen drugima – kaže Čarls u videu, konstatujući uz osmeh da će sada svi hejteri moći da se raduju što je otkrio da postoji ta jedna mala negativna impresija o Srbima.

UČINIMO SRBIJU PONOVO VELIKOM

Uz sav marketing koji radi za Srbiju, neumorno se trudeći da objasni celom svetu da Srbi nisu zli i da je naša zemlja predivna, Čarlsu niko ne može da zameri na tome što mu ponekad smeta ta crta balkanskog mentaliteta koja ne poštuje baš mnogo tuđu privatnost (ruku na srce, u pravu je!). Razgovarajući sa ovim Amerikancem zaraznog entuzijazma, pitali smo ga da li bi, da može, nešto promenio u Srbiji.

-Da, promenio bih jednu stvar. Učinio bih sve što je u mojoj moći da iz Srbije ne odlaze mladi, pametni i obrazovani ljudi. Dao bih sve od sebe da ih motivišem da ostanu, da naprave svoj biznis, da rade i ne odlaze, da učine ponovo Srbiju velikom. Srbi su pametni, najpametniji i najbolji ljudi na svetu, tu decu treba motivisati da ne odlaze. Često čujem rečenicu „Čarls, kada diplomiram otići ću u Nemačku, Francusku, Australiju, Kanadu, Ameriku, bilo gde samo neću da ostanem ovde“. Veliki problem u vašoj zemlji je što je stanovništvo sve starije, mnogi nemaju posao ili rade na crno.

SRPSKA OMLADINA ZASLUŽUJE BOLJE OD RIALITIJA

Obzirom da je Čarls stekao popularnost u Srbiji, kao i da ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, jednog dana mu je stigao mejl sa pozivom da postane učesnik rijaliti programa na jednoj od srpskih televizija sa nacionalnom frekvencijom. Iako je dobijao savete da uđe u rijaliti, da mu je to prilika da zaradi značajnu svotu novca i da svi čuju za njega, Čarlsov odgovor je bio kratak i jasan: „Nema šanse“.

-Video sam rijaliti šou „Parovi“ na televiziji, promeni sam program i pomislio ko li ovo gleda… Gadili su mi se rijaliti programi i u Americi, jer se u njima glorifikuju seks, drogu, nasilje, grozne stvari. Devojke se oblače vulgarno, glamurozno se promovišu najgore društvene pojave. U sredini gde ljudi imaju male plate i vlada korupcija, verovatno centrima moći odgovara da skrenu fokus sa toga, da ljudi gledaju šou na televiziji, da ih okupira to ko je sa kim imao seks prethodne noći u rijalitiju.

U jednom baru u Nišu prilazili su mi ljudi koje ne poznajem, rekli su: “Hvala ti, Čarls, što nisi ušao u ‘Parove’, ispravno si odlučio, ti si dobar čovek.”

Zbog svega toga, Čarls se u mejlu zahvalio televizijskom timu koji mu je uputio poziv za učešće i napisao da smatra da mladi ljudi zaslužuju nešto bolje od takvog programa.

-U jednom baru u Nišu prilazili su mi ljudi koje ne poznajem, rekli su hvala ti Čarls što nisi ušao u „Parove“, ispravno si odlučio, ti si dobar čovek – uz osmeh završava svoju priču za Serbian Times ovaj Amerikanac. Želimo mu da ostvari sve svoje želje i snove u Srbiji, kad već mnogima od nas to nije moglo da pođe za rukom.

Piše: N.S.T. Foto: Printscreen Youtube

YOU MAY LIKE

NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
SRBI POSLALI LEGENDU KUĆI: Evo šta su tačno Jokićeva braća dobacivala Džeku Nikolsonu! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
OBELEŽIO NAŠE DETINJSTVO: Otac ubijene devojčice glumio u čuvenoj dečijoj emisiji i poznatom filmu! (FOTO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!