Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

„GLADOVALA SAM KAO KUČE“: Potresna ispovest Nišlijke bez krova nad glavom

Devet porodica iz Niša koje su ostale bez krova nad glavom pošto je u aprilu prošle godine vatra progutala montažne barake u kojima su živeli u Beogradskoj ulici, okupile su se na zgarištu i tu postavile šator, u znak protesta što grad još nije rešio njihovo stambeno pitanje.

Jedna od bivših stanarki sa ove adrese je u izjavi za N1 rekla da je nakon požara ostala bez ičega, kao i da je zbog teške situacije bilo dana kada je gladovala, jer nije imala šta da jede.

Vesna Stojanović kaže da joj je prva ideja da ovde ostane nekoliko dana. Spavaće na ovome mestu sa svojom starom i bolesnom majkom.

Prema rečima reportera N1, 10 porodica je ostalo bez krova nad glavom 8. aprila 2021. godine. Tada se brzo pojavila na ovom mestu i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je obećala da će grad učiniti sve da nađe trajno rešenje za njihov smeštaj. Međutim, do sada se to nije dogodilo.

Stanari kažu da su na toj adresi živeli četrdeset i više godina. To su barake koje su građene privremeno i koje su bile u vlasništvu firme „Građevinar“ koja je propala. Oni poručuju da ne mogu više da izdrže da žive ovako.

„Kreće školska godina i ja ne znam više šta da kažem svojoj deci odakle ćemo da idemo do škole i gde ćemo da živimo. Nakon tri meseca od požara meni je suprug preminuo, tako da možete da zamislite situaciju u kojoj se nalazim. Deca su izgubila i dom, porodica nam se raspada, i mislim da ovaj problem treba da se reši. Rekli su te noći kada je bio požar da nećemo ostati na ulici, a vidite gde smo danas. Skoro smo dve godine na ulici“, kaže jedna od građanki koja je ostala bez doma.

„Nemam gde da živim. Sve mi je živo izgorelo, i sada sam na ulici. Nemam nikoga, mučim se i sedim u jednoj sobi kod sina i snajke. Mi nismo za to krivi“, naglašava druga Nišlijka.

„Sve je izgorelo, šta da radim? Nije to jedan dan, ili dva. Gde ću da idem? Otišla sam u Centar za socijalni rad, a oni mi kažu da idem u starački dom. A ja nisam nepokretna, nije još došlo vreme da idem tamo. Nemam ni pare. Čuvala me ćerka, pa me neće ni tamo, gladovala sam kao kuče“, navodi treća stanarka sa ove adrese.

Prema rečima reportera N1, nakon požara je došlo do razdora između vlasti i ljudi koji trenutno protestuju. Naime, oibećani trajni smeštaj se pretvorio u ponudu da se jedna od žena koja je ostala bez kuće preseli u jedan od stanova koji je bio na raspolaganju. On je to prihvatila, ali je za taj stan plaćala kiriju, a stan je bio u izuzetno lošem stanju.

Gradonačelnica se naljutila zato što su taj problem izneli u medije, i onda je „okrenula leđa svima“, kako tvrde građani koji protestuju u Nišu.

Kako su naveli neki od njih, ukoliko se obećanje gradonačelnice ne ostvari, postoji mogućnost da zbog nerešavanja ovog problema protest presele ispred Predsedništva Srbije.

Izvor/Foto: N1

YOU MAY LIKE