Connect with us

aktuelno

“AMERIKA JE GLAVNA PRETNJA”: Ruska ratna mornarica ima novu strategiju

Published

on

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je potpisao novu mornaričku doktrinu u kojoj je SAD određena kao najveći ruski protivnik, a u dokumentu se najavljuju i ruske morske ambicije na područjima poput Arktika i Crnog mora. 

Govoreći povodom Dana ruske mornarice u bivšoj carskoj prestolnici Sankt-Peterburgu Putin je hvalio Petra Velikog, cara koji je osnovao taj grad, jer je Rusiju učinio morskom velesilom. 

Nakon pregleda mornarice Putin je održao kratak govor u kojem je obećao da će pomorske snage uskoro dobiti hiperzvučne rakete Cirkon, koje je prozvao jedinstvenima u svetu. Upozorio je da Rusija ima dovoljnu vojnu snagu da porazi bilo kog agresora. 

Rusija želi postati “velika pomorska sila koja će delovati u celom svetu”

Nedugo pri govora Putin je potpisao 55 stranica dugu doktrinu u kojoj se postavljaju široki strateški ciljevi mornarice. Navodi se ambicija da ona postane “velika pomorska sila koja će delovati u celom svetu”. 

Najveća pretnja Rusiji, stoji u dokumentu, “strateška je politika SAD-a koji želi dominirati svetskim okeanima”, kao i NATO-ovo delovanje koje je sve bliže ruskim granicama. 

Rusija bi mogla primereno iskoristiti svoju vojnu moć u svjetskim okeanima ako ne uspe delovati diplomatskim ili ekonomskim putem, stoji u doktrini. 

Izvor: Index Foto: EPA

Advertisement