Chicago
43°
Fair
6:51 am7:03 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 50%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
WedThuFri
52/39°F
43/34°F
39/36°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

„GARDIJAN“ OBJAVIO ZASTRAŠUJUĆU MAPU: Širom Srbije cure „neuništive hemikalije“, jedna OD LOKACIJA usred Beograda!

Toksične čestice iz “neuništivih hemikalija” koje se ne razlažu u životnoj sredini i skupljaju u telima ljudi, pronađene su na nekoliko hiljada lokacija širom Evrope. Opasni zagađivači su registrovani i u Srbiji, i to na više od 10 lokacija. Među njima su bar tri na teritoriji Beograda, od kojih je jedna na Adi Ciganliji.

Naime, naučna istraživanja pokazala su da ovo zagađivači koji preko najčešće deterdženata ulaze u vodu, zemljište i kasnije prirodnim sledom događaja u proizvode široke potrošnje. Nazivaju ih i polifluoroalkilnim supstancama (PFAS).
Zapravo to je „porodica čestica“ kojih ima oko 10.000. Dva PFAS-a su posebno opasna, jer su povezana sa nizom zdravstvenih problema. Prvi je PFOA koji može da izazove rak bubrega i testisa, bolest štitne žlezde, ulcerozni kolitis, visoki holesterol i hipertenziju.

Drugi je PFOS povezan sa reproduktivnim, razvojnim, bolestima jetre, bubrega i štitne žlezde. Na nižim nivoima PFAS je povezan sa imunotoksičnošću.

Supstance su pronađene na oko 17.000 lokacija širom Evrope. Od toga, PFAS je otkriven u visokim koncentracijama od više od 1.000 nanograma po litru vode na oko 640 lokacija i iznad 10.000 ng/l na 300 lokacija.

„Ovolika koncentracija me brine, rizikujete da stoka dobije pristup tim vodama i da nju posle konzumiraju ljudi“, rekao je profesor Krispin Helsel, hemičar za životnu sredinu sa Univerziteta Lančester.
Inače, mapa pokazuje da je u Belgiji zagađenje najveće. Ljudima koji žive u krugu od 15 kilometara od lokacije rečeno je da ne jedu jaja položena u baštama i da izbegavaju domaće povrće. U međuvremenu, 70.000 ljudi koji žive u krugu od pet kilometara dobili su instrukcije da izvade krv kako bi se utvrdilo prisustvo PFAS.

U Holandiji, PFAS u peni za gašenje požara kontaminirao je zemljište oko aerodroma Šiphol u Amsterdamu, što je rezultiralo ogromnim zagađenjem. Utvrđeno je da neki aerodromi i vojne lokacije u Nemačkoj imaju slične probleme.

U Velikoj Britaniji, najviši nivoi PFAS pronađeni su u blizini ispuštanju iz fabrike hemikalija na reci Vajr, iznad Blekpula. Utvrđeno je da riba u reci sadrži visoke nivoe PFAS-a.
Mapa pokazuje da su izvori vode za piće u Velikoj Britaniji kontaminirani PFAS-om, ali kompanije za vodu kažu da hemikalije ne dospevaju u vodu iz slavine.

PROČITAJTE VIŠE:

LOŠE VESTI IZ CENTRALNE BANKE: Amerika dodatno povećava kamatne stope!

ŠAMPIONI HUMANOSTI: Ovo su novosadski studenti koji su dobrovoljno pomagali u Turskoj posle zemljotresa!

IMA LI KRAJA LUDILU? Britanska izdavačka kuća cenzuriše dečje klasike, izbacili reči “majka”, “otac”, “debeli”, a ubacili “prikladne” izraze!

Izvor: Nova.rs
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!