Connect with us

Dijaspora

FALIO SAMO BJELA: Poetski doček ekipe filma “Toma” u Čikagu, Marić recitovao pesme Tome Zdravkovića! (FOTO GALERIJA)

Published

on

Umetničko veče pod nazivom “Tri Gracije” održano je u sredu u prepunom “Moskva Cafe” restoranu u čikaškom predgrađu Vestmontu a u organizaciji Chicago Events i Serbian Times-a. Prisutni su imali prilike da da vide i pazare radove umetnica Gordane Nenadović, Silvane Vidaković i Ljiljane Stojanović, a specijalni gosti bili su članovi ekipe filma “Toma”, koji ovih dana u Americi snimaju poslednje kadrove sage o najvećoj legendi srpske folk muzike, Tomi Zdravkoviću.

Red poezije, red smeha, red muzike – glasila je dobitna formula u kojoj su uživali gosti “Moskva kafea”. Antonije Kovačević, koji je vodio program, recitovao je pesme Mike Antića i ispredao priče o njegovom burnom boemskom životu, a recitalima su ga podržale Ljiljana Stojanović sa pesmama iz njene knjige “Kad reč postane drhtaj” i glumica Tamara Vesna koja je recitovala stihove Desanke Maksimović

Pored poezije moglo se čuti ponešto zanimljivo i o drevnoj kineskoj umetnosti uređenja prostora, Feng Šui, a predavanje o tome je održala Ana  Landolac, koja je skrenula pažnju prisutnim poslovnim ljudima iz srpske zajednice da njihov profit i produktivnost zavisi i od toga kako se osećaju njihovi zaposleni u njihovim radnim sredinama.

FENG ŠUI NA SRPSKI NAČIN: Ana Landolac govorila o kineskoj filozofiji uređenja prostora

Poslednja klapa “Tome” u Čikagu

Veliku pažnju privukla je ekipa filma “Toma” koja je svojim prisutvom uveličala događaj. Ekipa filma će ovih dana u Čikagu snimati scene za film o Tomi Zdravkoviću biće kompletirana večeras, kada iz Beograda doleće Dragan Bjelogrlić. Jedan od najboljih srpskih mladih glumaca, Milan Marić, koji u filmu tumači glavnu ulogu, pozdravio je goste i preneo prve utiske njegovog prvog boravka u “vetrovitom gradu”

-Nisam verovao u ono što sam slušao godinama, da je Čikago zaista srpski grad, a onda sam se u to lično uverio. Na engleskom sam pričao jedino na pasoškoj kontroli i recepciji hotela, istakao je Milan Marić obraćajući se publici, da bi zatim, na molbu voditrelja, odrecitovao jednu pesmu Tome Zdravkovića.

Mariću, koji u Čikagu boravi već tri dana, te večeri su se priključili glumica Sanja Marković, koja u filmu igra poslednju ženu Tome Zdravkovića, direktor fotografije Goran Goga Volarević, scenarista i ko-režiser Zoran Lisinac i producent Vladimir Lisinac, koji je doputovao iz San Franciska.

DOBRODOŠLICA: Scenarista i režiser Zoran Lisinac i direktor fotografije Goga Volarević

Pred kraj manifestacije, svoj nastup je imao i komičar Saša Lukić, koji je zajedno sa Antonijem Kovačevićem, izveo performans pod svojim umetničkim imenom Alen Krsmanac. Publika se smejala skečevima u kojima je Krsmanac predstavio svoje “najčitanije knjige”, poput “Velemajstor i Margarita”, “Gospodar pršljenova”, “Zločin i vazna”, “Strah od pletenja”, “Tokata i fugna”, “Doktor živ a go”, “Ford eskort dama”……a najavio je i upravo završen krimi-roman “Senke nad baklavom”, inspirisan serijom Dragana Bjelogrlića.

Događaju je prisustvovao i Milan Varadinović, konzul Republike Srbije u Čikagu.

Zabava je dalje nastavljena do kasno u noć, uz muziku barda Baneta  Đorđevića i tradicionalna srpska jela i promiciju rakije “Zarić”.

Tekst: STV/Serbian Times Foto: Ivana Milano/Saša Lukić

Advertisement