Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 7mph WNW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
36°F
36°F
36°F
39°F
43°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

EU ODOBRILA INSEKTE ZA LJUDSKU KONZUMACIJA: Grickalice, umaci, pivo i čokolada od cvrčka i praškaste larve crva!

Prenaseljenost planete, sve manja dostupnost i sve veća ograničenost osnovnih resursa za preživljavanje – hrane i vode, ali i sve veće zagađenje životne sredine, naterali su ljude da posegnu za nekonvenciolnim načinima ishrane, makar za evropsko podneblje.

Naučnici sve više istražuju alternative za meso, uzgojeno u laboratoriji i različite veganske varijante, a sada je i Evropska Unija konačno odlučila da dozvoli ishranu na bazi određenih vrsta insekata, kojima se već vekovima hrane dve milijarde ljudi, posebno na azijskom kontinentu.

Novi propisi stupaju na snagu krajem meseca
Evropska Komisija je napokon, nakon višegodišnje kampanje i lobiranja nutricionista, „Zelenih“, kao i samih proizvođača, dopustila upotrebu praha od kućnog zrikavca ali i crva brašnara za upotrebu u proizvodima namenjenim ljudskoj konzumaciji.

Odobrenje je rezultat zahteva kojeg je 2019. godine podnela kompanija „Cricket One“, prenosi B92.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Pozitivan odgovor Komisije usvojen je nakon naučnog mišljenja Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja je potvrdila i odobrila sigurnost proteinskog praha.

Novi propisi, uredbom koju je potpisala predsednica EK Ursula von der Lejen, stupaju na snagu krajem meseca.

Najčešći argument u prilog konzumaciji jestivih insekata je taj što su ekološki prihvatljivija alternativa mesu.

Pivo i grickalice od cvrčaka i larve crva brašnara
Odobrenjem se dopušta proizvođačima hrane u EU da koriste proteinski prah od kućnog cvrčka Acheta Domesticus u proizvodnji nekoliko vrsta hrane.

To uključuje proizvode na bazi testenine, orašaste plodove, semenke uljarica, grickalice, umake i mesne proizvode, supe, hleb, peciva od više žitarica, krekere i grisine.

Zatim, tu su suve mešavine za pekarske proizvode, keks, prerađevine od krompira, jela na bazi mahunarki i povrća, surutku u prahu, grickalice na bazi kukuruznog brašna, pića slična pivu i čokoladne poslastice.

Proizvodi koji sadrže proteinski prah biće označeni na odgovarajući način kako bi se potrošači upozorili na potencijalnu alergijsku reakciju.

Takođe, 06. januara 2023.godine, Evropska komisija odobrila je uvođenje smrznutih, osušenih i praškastih oblika larvi Alphitobius diaperinus, poznatijih kao mali crv brašnar, na tržište EU.

EFSA je takođe utvrdila da su larve malog crva brašnara sigurne i, u odobrenim oblicima, sada su dopuštene kao sastojci u nekoliko prehrambenih proizvoda namenjenih opštoj populaciji.

Proizvodi od cvrčka Acheta Domesticus i malog crva brašnara Alphitobius diaperinus se ovim pridružuju popisu hrane od insekata odobrene od strane EU koji se do sada sastojao od crva brašnara Tenebrio Molitor i skakavca Locusta migratoria.

POVEZANE TEME:

PREDSEDNIK SRBIJE OBRATIO SE JAVNOSTI: “Došla je petorka i rekla da moramo prihvatiti plan, ako ne prihvatimo suočićemo se sa tri stvari!”

CRNA KOMEDIJA U ČIKAGU: Policija našla ukradeni kombi pogrebne firme, ali ne i leš osobe koji je bio u njemu!

DOBRA STRANA PADAVINA: Napunilo se Zaovinsko i Zlatarsko jezero!

Izvor: Luftika.rs
Foto: Printscreen Facebook

YOU MAY LIKE