Connect with us

aktuelno

EU ISPRAVILA NEPRAVDU: Nikola Tesla više nije “čuveni hrvatski naučnik”

Published

on

Nakon što je sa zvanične prezentacije Evropske unije izbačen sporni deo u kome je bilo navedeno da je Nikola Tesla “čuveni hrvatski naučnik”, Tesla je vraćen na stranice “ugla za učenje”

Nikola Tesla je vraćen na stranice “ugla za učenje” zvaničnog sajta Evropske unije. Sada kao naučnik koji je rođen u Smiljanu, mestu koje se nalazi u današnjoj Hrvatskoj.

Nakon što je sa zvanične prezentacije Evropske unije izbačen sporni deo u kome je bilo navedeno da je Nikola Tesla “čuveni hrvatski naučnik”, Tesla je vraćen na stranice “ugla za učenje”. Međutim, sada je sporna odrednica izmenjena.

Nikola Tesla, rođen u Smiljanu (današnja Hrvatska) bio je među prvima koji su otkrili rendgentske snimke“, stoji u interaktivnoj igri na zvaničnoj prezentaciji EU.

TESLA: Rođen kao četvrto dete u porodici pravoslavnog sveštenika Milutina i popadije Georgine

U “uglu za učenje” na sajtu EU nigde se ne spominje neupitni srpski identitet Nikole Tesle.

Nakon što se saznalo da se na sajtu EU bilo navedeno da je Nikola Tesla “čuveni hrvatski naučnik”, reagovali su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo kulture i informisanja.

Inače, Nikola Tesla rođen je u Austrijskoj carevini (kasnije Austrougarskoj), u Smiljanu, selu koje se nalazi na teritoriji današnje Republike Hrvatske, ali nikada nije živeo u zemlji koja se tako zvala.

Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a obično se o Tesli govori kao Amerikancu srpskog porekla, budući da je veći deo života proveo u SAD i da je umro u Njujorku kao američki državljanin.

IZVOR: RTS FOTO: Muzej Nikola Tesla

Advertisement