Connect with us

aktuelno

EPARHIJA DEMANTOVALA RADMILU MILENTIJEVIĆ: U Njujorku kupljen Eparhijski dom, a ne vila za episkopa!

Published

on

Portal “Sabornik” objavio je tekst u kome demantuje navode Radmile Milentijević o bahaćenju Njegovog Preosveštenstva Episkopa istočnoameričkog gospodina Irineja.

Gospođa Milentijević je, inače, u intervjuu za dnevni list “Politika”, na pitanje novinara o situaciji u dijaspori, iznela konstataciju da je episkop Irinej “lično razorio srpsko duhovno jezgro u Njujorku”“Sabornik” prenosi zvanično saopštenje Eparhije Istočnoameričke SPC, u kome se kaže:

“Ova problematika datira od 2016. godine, na dan praznika Hristovog Vaskrsenja, kada je neugasivi požar gotovo uništio Saborni hram Svetog Save u Njujorku, i time naneo ogromnu ranu srpskoj pravoslavnoj zajednici u Njujorku, a nemili događaj desio se pre dolaska episkopa Irineja na tron Eparhije istočnoameričke.

Pored toga, zgrada parohijskog doma nije više bila u stanju da se koristi za sabiranje vernih njujorške zajednice, jer je pod zubom vremena prilično oronula. Upravo radi toga, Episkop je, sagledavši kompletnu situaciju na parohiji, shodno crkvenom Ustavu postavio parohijsko Povereništvo, sastavljeno od stručnjaka iz raznih oblasti, kako bi se na taj način, i uz najveći mogući oprez, obnovio ne samo hram, već i živa hrišćanska zajednica” – navodi se u saopštenju.

Kuća u predgrađu Njujorka ispod cene

U tekstu “Sabornika” dalje se kaže da je sadašnja rezidencija Eparhije istočnoameričke kupljena je od prodaje prethodne rezidencije i eparhijskih sredstava, te da su neistinite optužbe da je episkop “raspustio parohiju u Njujorku i potrošio silni novac”. Sva sredstva namenjena izgradnji Sabornog hrama u Njujorku i njujorškoj zajednici uopšte, dodaje se, “korišćena su isključivo za obnovu hrama i održavanje parohije”.

Kuća u predgrađu Njujorka kupljena na legalan način, navodi se u tekstu, Foto: Sabornik.net
NOVI PAROHIJSKI DOM: Kupljen po povoljnoj ceni, nameštaj na poklon, navodi se u tekstu

“Napominjemo i činjenicu da je rezidencija, dobrotom njenih prethodnih vlasnika, kupljena skoro upola cene, što predstavlja dobit koju vrlo dobro razumeju svi oni koji poznaju njujorške standarde. Dovoljno je spomenuti to da svaki prosečni stan u gradu Njujorku iziskuje višu cenu od one za koju je kupljena Eparhijska rezidencija. Uz to, bivši vlasnici su bili naročito blagorodni kada su saznali da će njihova bivša kuća postati Eparhijski centar jedne crkve, pa su tom prilikom odlučili da Eparhiji poklone značajni deo stilskog nameštaja koji se sada nalazi u rezidenciji. Episkop Irinej je, takođe, odlučio da Eparhiji pokloni svoje lične dragocene umetničke predmete, koje je godinama sabirao. Zbog svega pomenutog, Eparhija istočnoamerička se ponosi što, hvala Bogu, opet poseduje jedan dostojanstven i reprezentativan Eparhijski centar, gde može ugostiti svoje vernike, sveštenstvo i monaštvo, visoke goste i sve one koji pokucaju na njena vrata, a da se pritom ni najmanje ne postidi” – navodi se u tekstu koji se poziva na saopštenje Eparhije.

Napominje se da je rezidencija Eparhije istočnoameričke smeštena je u mestu Nju Rošel, jednom od predgrađa grada Njujorka, u zdanju podignutom 1926.godine.

Nije dvorac, već Eparhijski dom

“Ona nije dvorac, već zapravo kuća sa dodatno ugrađenim prostorijama koje su služile potrebama njenih pređašnjih vlasnika, i koja nema, niti je ikad imala bazen. Ona nije samo rezidencija, već i Eparhijski centar Eparhije istočnoameričke, sa svim njegovim elementima”.

Zbog njenog specifičnog i prostranog enterijera, kuća se ukazala kao savršen kandidat za smeštaj Eparhijske rezidencije i Eparhijskog centra iz nekoliko razloga: Prvi razlog, ujedno i onaj najglavniji, jeste da se u savesnoj nameri i po službenoj dužnosti sprovede odluka Svetog Arhijerejskog Sabora iz meseca maja 2011, doneta pet godina pre ustoličenja na tron episkopâ istočnoameričkih g. Irineja, kojom je naloženo, da se sedište Eparhije istočnoameričke iz mesta Mars u državi Pensilvaniji, premesti u gradove Vašington ili Njujork.”

Printscreen: Youtube

Drugi, jednako bitan razlog za premeštaj Eparhijskog centra u Nju Rošel vezan je i za plaćanje državnog poreza. Zahvaljujući savesnom vođstvu i iskustvu članova Eparhijskog saveta na čelu sa episkopom, na vreme je uviđena ogromna prednost i značaj ovog zdanja u odnosu na prethodnu rezidenciju u državi Nju Džerzi, za koju je Eparhija izdvajala značajne sume novca za plaćanje godišnjeg poreza, kao i za prethodne rezidencije u državi Pensilvanija. Eparhija istočnoamerička sada ne plaća porez na imovinu.

Treći po redu razlog jeste to, što sedište sadašnje Eparhijske rezidencije poseduje idealno izgrađenu prostoriju za Eparhijsku kapelu, u kojoj će se vršiti svakodnevna bogosluženja, a koja će, zahvaljujući ovoj činjenici, moći da primi znatan broj vernika.

Veći deo prostora rezidencije zauzimaju kancelarije, episkopska i eparhijskih đakona i službenika. Kako i kod svih ostalih eparhijskih centara i rezidencija naše Crkve, i ova Eparhijska rezidencija poseduje svoju biblioteku, smeštenu u pet prostorija zdanja. Eparhija postepeno ostvaruje projekat digitalizacije kompletne biblioteke, a paraleno sa tim i registraciju Eparhijskog arhiva, smeštenog u prostranom potkrovlju kuće.

Deo kuće zauzima i Eparhijska riznica, kao i knjižara, u čijem sklopu se nalazi i magacin sa stvarima potrebnim za snadbevanje crkveno-školskih opština i manastira Eparhije istočnoameričke. Rezidencija ima i svečanu trpezariju, kao i prostorije za prijem gostiju, smeštene u centralnom delu zdanja. Eparhijski konak ima spavaće sobe, uređene da služe za prenoćište gostima koji dolaze da posete Eparhiju.

Svi navedeni segmenti smešteni u zdanju imaju za cilj samo jednu stvar, a to je vršenje crkvene, edukativne i crkveno-diplomatske misije na istočnom delu američkog kontinenta koji obuhvata Eparhija istočnoamerička. Oni ne služe nikakvoj drugoj svrsi osim pomenutoj, i dugoročan su zalog za blagoslovenu budućnost svih pravoslavnih vernika, eparhiota Eparhije istočnoameričke, Srpske Pravoslavne Crkve” – zaključuje se u tekstu Sabornika.

Izvor: Sabornik Foto: Youtube

Advertisement