Connect with us

Srbija

NEPLANSKI URADIO DVE OPERACIJE ODJEDNOM: Niški hirurg izveo nesvakidašnji zahvat, pacijentkinja bez rana, bolova i lekova otišla kući

Published

on

Dr Bojan Jovanović rekao je da u svojoj karijeri nije imao ovakav slučaj, niti da je neko to na ovaj način uradio, naročito što se slepo crevo u Srbiji ne radi laparoskopski

Prvi put u svojoj karijeri hirurg Bojan Jovanović, koji već 12 godina radi u niškom Kliničkom centru, laparoskopski je uradio 2 operacije odjednom – operaciju žučne kese i slepog creva. Iako je sa svojim timom radio na starom aparatu, uspeli su da bezbedno završe zahvat.

Jovanović kaže da do sada za ovakav slučaj nije čuo, a da je odluku u trenutku doneo lako jer iza sebe ima veliko iskustvo i znanje.

Pripremili smo je za operaciju žučne kese i krenuli da radimo laparoskopiju, jer to u 99 % slučajeva radim tako. Kad smo ušli portovima i kamerom videli smo čudan nalaz, jer je slepo crevo bilo dislocirano, upaljeno i zalepljeno za žučnu kesu

Pacijentkinja je na operacioni sto Centra za minimalno invazivnu hirurgiju došla nakon dijagnostifikovanja upale žučne kese koja se najčešće operiše laparoskopski, priča Jovanović, ali je u toku operacije video da joj je upaljeno i slepo crevo. Ovakvu operaciju nisu planirali, ali su uspeli da je izvedu.

-Pripremili smo je za operaciju žučne kese i krenuli da radimo laparoskopiju, jer to u 99 % slučajeva radim tako. Kad smo ušli portovima i kamerom videli smo čudan nalaz, jer je slepo crevo bilo dislocirano, upaljeno i zalepljeno za žučnu kesu. Zapravo joj je slepo crevo zadavalo tegobe, ali s obzirom na to da je imala kamenčiće u žučnoj kesi, odlučili smo da uradimo oba zahvata – priča Jovanović.

Ono što je specifično za slučaj, kaže on, je da su bili minimalno invazivni i da nisu menjali položaj laparoskopa, te su iz pozicije specifične za žučnu kesu, operisali i slepo crevo. Žena je iz bolnice otpuštena 2 dana nakon operacije i oseća se dobro.

-Umesto da menjamo poziciju mi to nismo uradili, nego smo se malo pomučili i uspeli smo da u poziciji koja nije prirodna za operaciju apediksa, uspemo da skinemo to slepo crevo. Nakon toga smo skinuli žučnu kesu, ženu smo posle 2 dana ispratili, ona se super osećala, uspostavljena je peristaltika creva, nema bolova i rešen je problem – kaže on.

Dr BOJAN JOVANOVIĆ:

Dodaje da je u svojoj karijeri nije imao ovakav slučaj, niti da je neko to na ovaj način uradio, naročito što se slepo crevo u Srbiji ne radi laparoskopski.

Stari aparat, ali dobar tim

U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju radi 6 hirurga i jedan lekar specijalista, a da su dobar tim pokazuje i statistika prema kojoj je u poslednjem kvartalu, od 200 urađenih operacija žučnih kesa, bilo svega 1 % konverzija, odnosno prelaska na drugi tip operacije.

-Mi smo imali 1 % konverzija, to vam je kada krenete da radite laparoskopski, pa se zbog komplikacija ili lošeg položaja to ne može, nego se pacijent otvara. Najbolji svetski lekari koji rade laporoskopiju imaju 3 %. To samo govori koliko smo zaista dobar tim i vrlo teške operacije uspevamo da uradimo laparoskopski – kaže Jovanović.

Mi smo imali 1 % konverzija, to vam je kada krenete da radite laparoskopski, pa se zbog komplikacija ili lošeg položaja to ne može, nego se pacijent otvara. Najbolji svetski lekari koji rade laporoskopiju imaju 3 %

Laparoskopski, kaže Jovanović, može da se radi skoro sve, ali da bi ovaj način operacija zaživeo u niškom Kliničkom centru potreban je, najpre, novi laparoskopski stub i dobra logistika.

-Centar za minimalno invanzivnu hirurgiju ima jedan laparoskopski stub koji je star, potrošen, sa lošom optikom i preko nam je potreban novi. Ipak, i u tim uslovima uspevamo da izvedemo ovakve poduhvate. Generalno sve može da se radi laparoskopski, samo treba jedna dobra logistika i volja – kaže Jovanović.

Ovakav vid operacije je najbolji za pacijenta, dodaje on, jer je oporavak brz, nema operativnih rana, bolova i uzima se znatno manje lekova.

IZVOR: Južne vesti FOTO: Privatna arhiva


Advertisement