Connect with us

događaji

SOCIJALNI RADNICI NISU RADILI SVOJ POSAO: Otkaz i krivična odgovornost zbog šestoro napuštene dece u Alibunaru

Published

on

Na osnovu svega što su utvrdili nadležni, protiv direktora Centra za socijalni rad Zorana Prebiračevića i stručnih radnika iniciraće se postupak krivične odgovornosti, kao i postupak pred Etičkim odborom Komore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika

Direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević biće razrešen i protiv njega i stručnih radnika u ustanovi biće podneta krivična prijava, a nakon slučaja šestoro napuštene dece iz Novog Kozjaka, koja su sama živela u nehumanim uslovima.

Deca, uzrasta od tri do 16 godina, hitno su zbrinuta nakon više novinarskih tekstova i priloga o uslovima u kojima žive, bez roditelja, kao korisnici socijalne pomoći, radeći poslove da bi preživeli. Njih je majka bila napustila (tvrdeći da ih “posećuje vikendima”), a otac je u zatvoru. Majka je ubrzo lišena roditeljskog prava, deca zbrinuta u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, a sopstvenu kontrolu inicirao je i Zaštitnik građana Zoran Pašalić. 

SVI SU ZAJEDNO: Napuštena deca iz Alibunara smeštena u Dečje selo, majka lišena roditeljskog staranja

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku Predrag Vuletić danas je dobio zapisnike i izveštaje sprovedenih istraga o odgovornosti Centra za socijalni rad u ovom slučaju, a došlo se do zaključaka da je bilo propusta u zaštiti ove dece.

NAPUŠTENA DECA: Mališani su smešteni u Dečjem selu

Osim pristupima pravima iz oblasti materijalne podrške (novčana socijalna pomoć), nisu kontinuirano praćene potrebe dece, te su zanemarene zakonske dužnosti organa starateljstvaUočeni su propusti u vođenju slučaja u organizovanju zaštite dece, a direktor Centra za socijalni rad ‘1. mart’ u Alibunaru nije obezbedio zakonitost rada Centra, čime je onemogućeno ostvarivanje prava.

Direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima – stručnim radnicima”, navodi se u saopštenju pokrajinskog sekretarijata. 

Na osnovu svega što su utvrdili nadležni, protiv direktora Centra za socijalni rad Zorana Prebiračevića i stručnih radnika iniciraće se postupak krivične odgovornosti, kao i postupak pred Etičkim odborom Komore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika. Osim postupaka krivične odgovornosti, Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena inicijativa za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu.

IZVOR: 021 FOTO: Printscreen

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement