Connect with us

Srbija

RUSKI PATRIJARH KIRIL: Srpska crkva nam je najbliža, Srbi nikada nisu bili na strani neprijatelja Rusije!

Published

on

Ruski patrijarh Kiril poručio je da je potrebno sačuvati jedinstvo srpske i ruske crkve koje se zasniva na zajedništvu duhovnog života, svetih i istorije.

Patrijarh Kiril istakao je da je srpska crkva najbliža ruskoj po kulturi, duhovnoj tradiciji i odanosti jedinstvu pravoslavnih Slovena.

“Srbija nikada nije bila na strani neprijatelja Rusije, to je istorijska činjenica. Čak i sada, budući da ste u središtu Europe, u teškoj ste situaciji“, rekao je patrijarh Kiril, koji je služio liturgiju u Patrijaršijsko-uspenjskom Sabornom hramu Moskovskog Kremlja, uz episkopa Srpske pravoslavne crkve, među kojima je bio i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Patrijarh Kiril pozdravio je episkope SPC-a i poručio da su radosni jer zajedno s njima u liturgiji učestvuju i mitropolit Joanikije i episkop pakračko-slavonski Jovan.

Mitropolit Joanikije naglasio je da episkopi, sveštenstvo i celi srpski narod moli za patrijarha Kirila i za celu svetu Rusiju, saopšteno je iz službe moskovskog patrijarha i cele Rusije.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve doputovali su u Moskvu na poziv patrijarha Kirila zbog učešća na Međunarodnom rusko-srpskom festivalu “Srpska uteha ruskom srcu” na Pravoslavnom humanitarnom univerzitetu Svetog Tihona.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / CBS Sunday Morning

Advertisement