Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 83%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 3 years ago

By admin

DŽINOVSKA TIKVA NIKLA U CENTRU ČAČKA: Mladena vešto barata vrežom dugom čak 27 metara (FOTO)

I dok većina gradskih domaćica muku muči sa nekoliko muškatli, Mladena Gojković sve što posadi to i nikne – bez problema. Кada je sa sela dobile seme tikve, nije se dugo dvoumila i u baštici iza zgrade koja se nalazi u centru Čačka, posadila ovo povrće. Iako nije imala nikakva očekivanja, dan po dan i njena tikva dostigla je težinu od 30 kilograma, sa vrežom dugom čak 27 metara.

„Ja sam posula seme i nisam očekivala nikakav plod, sada je ova moja tikva prava atrakcija jer se nikad nije dešavalo da u centru grada ovako nikne i još sa tako dugačkom vrežom, jer su one obično dugačke oko sedam metara, a moja tri puta duža. Ovoliko je porasla, a da nisam koristila bilo kakvu prihranu, pa možemo reći da je ovo prava organska, ali gradska tikva“, kaže uz osmeh Mladena.

Ova Čačanka nadeleko je poznata kao žena zlatnih ruku, pa komšije u šali kažu da nema toga od čega ona ne može da napravi čudo. Ogromnu tikvu zagledaju brojni prolaznici, a vrlo često se i fotografišu pored ovog neobičnog zasada.

„Očekujemo da na jesen ona bude potpuno zrela, prvo ću ja da je probam da vidim da li je dobrog ukusa, a ako bude dobra onda će se praviti pite, ali i sokovi za komšije. Ovakva vrsta tikve je specifična pa može i da se peče, a to ume da bude vrlo ukusno“, rekla je Mladena.

Sudeći po trenutnoj težini, ova tikva biće dovoljna da se od nje napravi pita za celu zgradu. Mladena kaže da očekuje rod i sledeće godine, jer ova peca postala je simbol dvorišta u centru Čačka.

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE