Connect with us

Srbija

DVOJE LESKOVČANA PATENTIRALI BICIKLE BUDUĆNOSTI: Kreirali solarne i električne naprave za zdraviji život (FOTO)

Published

on

Vožnja biciklom jača srce, sagoreva višak masti, zateže mišiće, povećava energiju i smanjuje umor. Pola sata svakodnevne vožnje preporuka je stručnjaka za dug i zdrav život

Treći jun se već treću godinu za redom obeležava kao svetski Dan bicikla, najjeftinijeg i najzdravijeg prevoznog sredstva, a leskovački Centar za stručno usavršavanje tim povodom predstavio je i izume dvoje sugrađana, solarni i električni bicikl.

Bicikl na solarni pogon konstruisala je Vesna Đorđević. Trebalo joj je dve godine da od otpadnog materijala napravi jedinstvenog dvotočkaša. Uz pomoć solarnog panela i Teslinog pogonskog elektromotora, može da razvije brzinu 30 kilometara na čas i da se vozi 12 sati bez prekida.

Vesna Đorđević, konstruktorka solanog bicikl, planira da patentira jedan deo koji bi bio poput akumulatora, tako bi sunčeva energija bila maksimalno iskorišćena a bicikl radio i noću.

A prvi električni bicikl počeo je da pravi pre devet godina Aleksandar Ilijevski, koji je bez okretanja pedala i punjenja baterije za 15 sati iz Leskovca stigao do Soluna. Po struci je elektrotehničar, a do sada je prijateljima poklonio pedesetak različitih modela.

ALEKSANDAR ILIJEVSKI: Napravio elekstrični bicikl

“Ja to ne doživljavam kao neki rad, kao neki posao. To je više rekreacija, zanimacija. Imao sam plan za ovu godinu, da krenem na neki malo dalji put električnim triciklom koji ima domet od 600 kilometara.”

Emina Jovanović, direktorka Centra za stručno usavršavanje, podseća na reči lorda Čarlsa da je izumitelj bicikla zaslužio veliko hvala od svih, celog čovečanstva. I ona zahvaljuje svojim sugrađanima izumiteljima na kreativnosti i ideji, na tome što su se potrudili da bicikl prikažu u jednom drugačijem svetlu.”

Vožnja biciklom jača srce, sagoreva višak masti, zateže mišiće, povećava energiju i smanjuje umor. Pola sata svakodnevne vožnje preporuka je stručnjaka za dug i zdrav život.

Bicikl je 1817. godine napravio nemački baron Karl fon Drajz, a ovo popularno prevozno sredstvo je u skici nacrtao još Leonardno da Vinči 1490. godine, dok je sličnu napravu izumeo i francuski grof De Sivrak 1790. godine.

IZVOR: RTS/JugMedia FOTO: csuleskovac

Advertisement