Connect with us

Srbija

TAKMIČENJE KOJE SPREČAVA DALJI NESTANAK LASTAVICA: Seoska domaćinstva počinju da broje gnezda

Published

on

Ideja je da se ovim simboličnim takmičenjem pohvale mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način i zahvaljujući čijoj pažnji i ljubavi seoske laste i dalje opstaju na našim prostorima

Seosko domaćinstvo koje u svom dvorištu ima najviše gnezda lasta može da dobije tonu kukuruza na konkursu koji organizuje Društvo za proučavanje ptica Srbije. Konkurs je otvoren do 15. juna, a žiri će proveravati broj prijavljenih gnezda.

Jedna lasta ne čini proleće, ali jedno gnezdo u dvorištu je dovoljno za učešće na takmičenju, kažu u Društvu.

KLIMATSKE PROMENE? Jato retkih ptica doletelo iz Indije, ružičasti čvorak po prvi put u Šumadiji (FOTO)

“Ovim simboličnim takmičenjem želimo da pohvalimo mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način i zahvaljujući čijoj pažnji i ljubavi seoske laste i dalje opstaju na našim prostorima. Domaćinstvo sa najviše gnezda nagradićemo tonom kukuruza. U prethodne tri godine, koliko organizujemo ovo takmičenje, pokazalo se da je tona kukuruza odgovarajuća nagrada jer su sva pobednička domaćinstva bila stočarska i kukuruz je više nego dobrodošao”, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Na takmičenje se zainteresovani prijavljuju putem onlajn formulara ili pozivom na telefon 011/33-43-902 do 15. juna. Konačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 21. juna na stranici www.pticesrbije.rs i u sredstvima javnog informisanja.

Pravo učešća imaju sva domaćinstva sa teritorije Srbije.

Pod domaćinstvom se smatraju objekti u vlasništvu jedne porodice ili poljoprivrednog gazdinstva, a ne objekti zadruga, velikih poljoprivrednih kombinata i drugih preduzeća. Svaki učesnik može kandidovati samo jedno domaćinstvo. U slučaju da postoje dva ili više domaćinstva sa istim brojem aktivnih gnezda, o pobedniku će odlučiti žiri. Učesnici moraju da prijave stvaran broj aktivnih gnezda seoskih lasta. Po izboru, a pre proglašenja pobednika, žiri će proveriti verodostojnost broja gnezda koja je učesnik prijavio – kažu organizatori.

Veličina populacije seoske laste u Srbiji, kako kažu u Društvu, procenjuje se na 150.000 do 230.000 parova. Mala ptica pevačica karakterističnog dugog i račvastog repa dostiže masu od oko 20 grama, no svake godine prevaljuje hiljade kilometara od podsaharske Afrike, gde zimuje, do Srbije, gde se gnezdi.

U gnezda, koja pravi od blata, polaže u proseku 5 jaja iz kojih se nakon 13 do 15 dana izležu mladunci. Seoske laste žive u proseku 4 godine.

Usled moderne poljoprivrede i zamiranja stočarstva ova vrsta u Srbiji i Evropi nestaje. Seoskim lastama se dugoročno može pomoći, kažu stručnjaci, ukoliko podržimo opstanak malih poljoprivrednika i očuvamo tradicionalan način bavljenja poljoprivredom.

Seoske laste najčešće svoja gnezda prave u štalskim objektima u kojima su krave. U takvim štalama – srećne su i laste i goveda.

TEKST: FOTO: Društvo za zaštitu ptica Srbije

Advertisement