Connect with us

Amerika

DRŽAVLJANIN STE SRBIJE, ŽIVITE U SAD, A ŽELITE DA GLASATE NA IZBORIMA? Proverite da li ste na biračkom spisku, postoji šansa da ste izbrisani…

Published

on

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu objavio je uputstva za sve državljane Srbije koji žive na teritoriji pod njihovom jurisdikcijom a koji žele da ostvare svoja biračka prava na predstojećim parlamentarnim izborima koji su zakazani za 21.jun ove godine.

Pre nego što pređete na čitanje uputstva Konzulata, koja slede, želimo da Vas upozorimo da postoji mogućnost da se ne nalazite na biračkom spisku iako ste prethodnih godina u Srbiji uredno dobijali pozive za glasanje. Tačnije, da ste izbrisani sa istog, kao što se desilo autoru ovog teksta, glavnom uredniku portala Serbain Times.

Zbog čega je to tako Serbian Times će pokušati da proveri u nadležnom Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u Beogradu i blagovremeno Vas obavestiti.

Uputstvo Konzulata vezana za predstojeće izbore, koje prenosimo u potpunosti…

“Nakon Rešenja Republičke izborne komisije o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu nastavlja sa prijemom prijava građana za glasanje na parlamentarnim izborima u Republici Srbiji, čije održavanje je pomereno za 21. jun 2020. godine.

Građani Republike Srbije koji borave u inostranstvu, a koji žele da glasaju na parlamentarnim izborima koji se u Republici Srbiji održavaju 21. juna 2020. godine, svoje biračko pravo mogu ostvariti glasanjem u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije na čijoj teritoriji imaju boravište.

Pravo da glasaju na izborima imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Glasanje se vrši isključivo ličnim dolaskom u konzulat. Birači svoj identitet dokazuju važećim pasošem ili važećom ličnom kartom Republike Srbije.

Bez obzira da li je lice već glasalo u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu na nekom od prethodnih izbora, neophodno je da podnese prijavu da će na parlamentarnim izborima 2020. glasati u inostranstvu.

BIRAČKO MESTO: Zgrada Konzulata u Čikagu

Pre podnošeća prijave, potrebno je da na sajtu Republičke izborne komisije https://upit.birackispisak.gov.rs/ unosom svog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) proverite da li ste uneti u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

 1. Ukoliko se već nalazite u Jedinstvenom biračkom spisku, prijavu za glasanje u inostranstvu podnosite tako što popunite obrazac Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu i popunjeni obrazac, zajedno sa kopijom Vašeg važećeg pasoša ili važeće lične karte Republike Srbije, dostavite Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu.
 2. Ukoliko se ne nalazite u Jedinstvenom biračkom spisku, neophodno je da, uz popunjeni obrazac Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu i kopije Vašeg važećeg pasoša ili važeće lične Republike Srbije, dostavite i popunjen obrazac Zahteva za upis u jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

Obrasce zahteva možete preuzeti na zvaničnoj internet prezentaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu.

Zahtevi se mogu podneti na sledeće načine:

 • dostavom na e-mail adresu: info@scgchicago.org
  (sva dokumenta koja se dostavljaju moraju biti skenirana kao jedan fajl)
 • poštom, na adresu:
  Consulate General of the Republic of Serbia
  201 East Ohio Street, Suite 200
  CHICAGO, IL 60611
 • faksom: + 1 312 670-6787

KRAJNjI ROK ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA GLASANjE U INOSTRANSTVU JE 30. MAJ 2020. GODINE

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Talas.rs

Advertisement