Connect with us

Amerika

DONALD TRAMP SAOPŠTIO: Napustiću Belu kuću ako Elektorski koledž izglasa Bajdena! (VIDEO)

Published

on

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će napustiti Belu kuću ukoliko Elektorski koledž bude izglasao Džozefa Bajdena, izabranog predsednika i kandidata Demokratske stranke, za novog predsednika Sjedinjenih Država.

Tramp je u razgovoru sa novinarima tokom Dana zahvalnosti rekao da će izaći iz Bele kuće ako Bajdenovu pobedu bude potvrdio Elektorski koledž, objavila je agencija Rojters.

“Sigurno hoću i vi to znate. Ali mislim da će se mnogo toga dogoditi do 20. januara. Mnogo toga – jer je utvrđena masovna prevara. Mi smo kao zemlja trećeg sveta”, rekao je Tramp.

Aktuelni predsednik rekao je i da mu je teško da saglasi sa predviđenim izbornim ishodom pod, kako je rekao, trenutnim okolnostima. Nije želeo da odgovori da li će prisustvovati inauguaciji izabranog predsednika Džozefa Bajdena koja bi trebalo da se održi 20. januara.

PROČITAJTE JOŠ:

DVE STRANE AMERIČKE ISTORIJE: Evo zašto slavimo Dan zahvalnosti! (FOTO)

U SRCU ENGLESKE: Veliki navijač crno-belih otvara “Kafanu Partizan” u Notingemu! (FOTO)

NOVI SKANDAL U ČIKAGU: Nestalo 200.000 dolara posle prodaje Srpske kuće!

Običaj je da preuzimanju dužnosti novoizabranog predsednika prisustvuje državnik koji napušta dužnost.

Džozef Bajden predviđeni je pobednik američkih predsedničkih izbora na kojima je osvojio 306 elektorskih glasova – naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsednik i republikanski kandidat. Takođe, na osnovu prebrojanih glasova građana, Bajden je u odnosu na Trampa u prednosti za 6 miliona glasova.

Donald Tramp, njegova kampanja i pravni tim osporavaju rezultate predsedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinele da umesto njega – izabrani predsednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.

Aktuelni predsednik Tramp koji ne prihvata izborni poraz, odbijao je da se saglasi sa procesom tranzicije vlasti – tokom koga bi do 20. januara kada bi novoizabrani predsednik Bajden trebalo da preuzme dužnost, vlast trebalo da pređe u ruke administracije koju predvodi.

To se međutim promenilo u utorak – danu kada je objavljeno da je u američkoj državi Mičigen potvrđena izborna pobeda demokratskog kandidata. Obelodanjeno je i pismo Emili Marfi, direktorke Uprave za opšte poslove – agencije američke Vlade zadužena za proces predaje vlasti, u kome je konstatovala da je izabrani predsednik Džozef Bajden, kako je ukazano, očigledni pobednik američkih predsedničkih izbora.

Američke države trebalo bi do osmog trebalo da potvrde rezultate glasanja, kao i 14. decembra dana kada bi trebalo da bude održano elektorsko glasanje.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobednika predsedničkih izbora.

“Naš cilj nije da ikog prozivamo, da ikog vrijeđamo, već je naš cilj da pustimo naš glas i ne dozvolimo da se guši. Mi možemo i jače!”

Posted by Serbian Times on Thursday, November 26, 2020

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Guardian News

Advertisement