Connect with us

Amerika

DONALD TRAMP POTPISAO: Kineske aplikacije TikTok i WeChat zabranjene u Americi

Published

on

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbe o zabrani transakcija sa vlasnicima aplikacija Vi čet (WeChat) i TikTok u SAD.

TikTok je u vlasništvu BajtDensa (ByteDance), koju je u Pekingu 2012. osnovao Džang Jiming, 30-godišnji iinženjer informatike koji je prošle godine bio jedan 20 najbogatijih ljudi u Kini.

Vičet je aplikacija za instant poruke kineskog internet giganta Tensenta (Tencent).

Prema uredbi, zabrana transakcija sa BajtDensom stupa na snagu za 45 dana, a sličnu je Tramp potpisao i za vlasnika Vičeta.

Vašington sumnja da aplikacije koristi kineska obaveštajna služba.

TikTok negira da deli podatke sa kineskim vlastima.

U uredbi se navodi da “širenje mobilnih aplikacija u SAD, koje su razvijene u Kini i koje su u vlasništvu kineskih kompanija nastavlja da ugrožava nacionalnu bezbednost, spoljnu politiku i ekonomiju SAD”.

“Ovakvo prikupljanje podataka predstavlja pretnju i moglo bi omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup ličnim i vlasničkim podacima Amerikanaca”, stoji u uredbi. “Sjedinjene Države moraju poduzeti žestoke mere protiv vlasnika TikToka da bi zaštitile svoju nacionalnu bezbednost.”

Ovom odlukom Trampa otvara se novi front u tehnološkom rivalstvu sa Pekingom, navodi Frans pres.

Uredba je usledila nakon što je Microsoft najavio da razmatra mogućnost kupovine američkog ogranka TikTokovih operacija od kompanije ByteDance, pa je odredio 45-dnevni rok za sklapanje posla.

Tramp je podržao potez softverskog diva čije je sedište u Sijetlu.

Izvor: N1
Foto: Printscreen Youtube / Yahoo Finance /Pixabay

Advertisement