Connect with us

Srbija

DOKTORKA ZA PRIMER: Dr Biserka Obradović već 50 godina volontira u Crvenom krstu Srbije

Published

on

I danas držim kurseve prve pomoći, zdravstveno-vaspitna predavanja, u timu sam predavača za pomoć pomagačima… Dve velike ljubavi su mi medicina i Crveni krst Srbije

Još u šestom razredu osnovne škole odlučila je da će njen poziv u životu biti – humanost. I pet decenija kasnije ne odustaje od te ideje. Prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine u beogradskom Domu zdravlja „Stari grad”, već 50 godina volontira u Crvenom krstu Srbije. I nije joj teško da svaki slobodan trenutak u životu posveti edukaciji i pomaganju ljudima.

Prvu potrebu da nekom pomogne imala je kao učenica šestog razreda osnovne škole, kada se u opštini Svilajnac, gde je živela, dogodila velika poplava. Crveni krst Srbije je decu iz tog kraja poslao u odmaralište u Kuršumlijskoj banji, a Biserka je s oduševljenjem posmatrala volontere koji su im svakog dana organizovali razne aktivnosti. Tada se i zapitala kako može da im se pridruži.

Kada sam došla na studije u Beograd, osnovana je i sekcija Crvenog krsta na Medicinskom fakultetu, čiji sam postala aktivista. Nisam ni sanjala da ću kasnije ja biti predsednik te organizacije, kao i da ću je podići na zavidan nivo.

– I tako je sve počelo. Kada sam došla na studije u Beograd, osnovana je i sekcija Crvenog krsta na Medicinskom fakultetu, čiji sam postala aktivista. Nisam ni sanjala da ću kasnije ja biti predsednik te organizacije, kao i da ću je podići na zavidan nivo. Milina mi oblije srce kada se setim tog perioda u životu. Obilazili smo mališane na lečenju u bolnicama, imali smo akciju „Drug drugu”, pravili smo humanitarne večeri druženja s estradnim ličnostima… – kaže doktorka Obradović.

Seća se da je bila ponosna na to što ih je posećivala Štefica Špiljak, potpredsednica Crvenog krsta SFRJ, čiji je muž bio premijer zemlje, što je za volontere bila velika čast. Posećivala ih je i dr Roza Papo, čuvena žena sa činom general-majora, koja je uvek govorila da „ide kod svoje dece”. Kada je 1980. godine umro predsednik SFRJ Josip Broz Tito, šest dana i šest noći volonteri, među kojima je bila i Biserka, proveli su na ulicama pružajući pomoć ljudima koji su čekali u redu za mimohod. Zbog toga su dobili i priznanje Predsedništva SFRJ.

Mladi u Crvenom krstu: Dr Biserka i dalje drži kurseve prve pomoći i sl.

– Za mene ne postoji ništa lepše nego kada vidim da su oni koje smo obučavali spremni da nas zamene. Sada sam član UO Crvenog krsta Beograda, predsednik Komisije za prvu pomoć Crvenog krsta Beograda, član Komisije za prvu pomoć Crvenog krsta Srbije. I danas držim kurseve prve pomoći, zdravstveno-vaspitna predavanja, u timu sam predavača za pomoć pomagačima… Dve velike ljubavi su mi medicina i Crveni krst Srbije. Volonterizmom sam se bavila van radnog vremena i posao nikada nije trpeo zbog toga. U prilog tome govori činjenica da sam prošle godine u domu zdravlja obavila 10.500 pregleda, a prosek je 7.500 – dodaje dr Biserka.

Virusom humanosti Crvenog krsta kaže da je „inficirana” i da taj virus nikada neće lečiti. Do kraja svog života planira da bude volonter. I decu je „zarazila” volonterizmom. Bila je sekretar u organizaciji kada je rodila ćerku Milicu. A radila je gotovo do samog porođaja. Čim je navršila godinu dana, Biserka ju je stavila da glumi povređenu bebu i to u prikazu povreda na takmičenju prve pomoći. Milica je i dalje aktivna u Crvenom krstu, a i sin Marko je bio volonter u istoj organizaciji od malih nogu.

I DECU JE ZARAZILA VOLONTERIZMOM: Humanost na delu

Priseća se i da je 1980. godine mogla jednu vežbu da plati životom, kada su u Puli mislili da zna dobro da pliva. A dogodilo se i to da je jednom u resavskim rudnicima glumila da je povređena, pa je jedan lekar kojeg nije videla 20 godina prišao da pomogne. Kad je završio pružanje pomoći, rekla sam mu da je pao na ispitu jer nije uradio ono što je propisano u takvim situacijama. Jedino više ne voli da glumi srčane napade jer se tada mnogo uživi u to, pa kasnije stvarno oseća bol u grudima. Ali, kako kaže, oseća da je u punoj snazi i da može još mnogo toga da pruži. Želi da „zarazi” još mnogo mladih ljudi virusom volonterizma.

Učenica žene koja je šminkala u „Varioli veri”

Šminku koju koristimo da oslikamo rane pravimo u kuhinji od hleba, sokova, boja za kolače… Kada želimo da dočaramo krv, uzmemo boju za kolače, a gustinu postižemo ušpinovanim šećerom, tapetolom ili melesom

Biserka Obradović kaže da je zadovoljna što je bila prvi đak Julije Bertram specijalizovene za šminkanje povreda, odnosno za realistički prikaz povreda, oboljenja i stanja. Dobro je taj zanat izučila, tako da svaka nacrtana povreda deluje kao stvarna.

– Ta žena je bila veliki entuzijasta, nosilac medalje „Florens Najtingel”, dobitnik Zlatne arene za šminku i specijalne efekte u filmu „Variola vera”. Zahvaljujući tom predanom radu, šminkala sam i u nekim filmovima, poput onog „Potmuli odjeci”. Dešavalo se da neko priđe i počne da ušiva ranu, misleći da je osoba stvarno povređena, da zovu Hitnu pomoć… Čak i lekari to pomisle. Šminku koju koristimo da oslikamo rane pravimo u kuhinji od hleba, sokova, boja za kolače… Kada želimo da dočaramo krv, uzmemo boju za kolače, a gustinu postižemo ušpinovanim šećerom, tapetolom ili melesom – ističe dr Obradović.

Bez dana bolovanja

U gimnaziji je bila vukovac i đak generacije. Od osnivanja Rukometnog kluba „Radnički” iz Svilajnca išla je na treninge i bila golman, a upisom na fakultet, pored aktivnosti u Crvenom krstu Srbije, nastavila je da igra rukomet u „Medicionaru”. Upisom na Medicinski fakultet postala je stipendista takozvanog Titovog fonda, a kasnije se bavila i suđenjem na rukometnim utakmicama. Ali nauka nije zaostajala… Istovremeno je pisala radove i učestvovala na seminarima, a vremenom je stekla zvanje primarijusa. Uz sve to – u njenom zdravstvenom kartonu još nije upisan nijedan dan bolovanja.

IZVOR: Politika FOTO: Printscreen/Pink tv / Crveni krst Srbije

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement