Connect with us

Srbija

DOKAZALI ZAŠTO SU BRAĆA: Konačno dokumentarac o Grcima koji su usvojili srpsku decu tokom rata (VIDEO)

Published

on

Na srpskim fejsbuk stranicama povezanim sa Grčkom, ovih dana širi se važan apel: traže se nevidljivi heroji Grčke i Srbije, ljudi koji su tokom rata u Bosni prihvatili raseljenu srpsku decu bez roditelja.

Stotine, ako ne i hiljade dece završile su u hraniteljskim porodicama širom Grčke. Neki su se kasnije vratili u svoju domovinu, a neki su svoj život nastavili u novoj.

Posle gotovo 30 godina od ratova koji su razorili Jugoslaviju, Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj uz podršku Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju odlučilo se da pokrene inicijativu za snimanje dokumentarnog filma o ovoj tragičnoj epizodi, koja je samo još jednom potvrdila prijateljstvo koj srpski i grčki narodi gaje kroz istoriju.

Apel prenosimo u celosti:

“Prvi put nakon skoro 30 godina od rata u Bosni i Hercegovini, Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj uz podršku Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju i uz srdačnu pomoć g. Janisa Servetasa, poziva sve one NEVIDLJIVE HEROJE GRČКE koji su ugostili srpsku decu tokom rata, da nas kontaktiraju kako bismo zabeležili svu darežljivost i nesebičnu pomoć Grčke pruženu srpskom narodu.

Podelite svoju priču sa nama, pomozite nam da ovaj događaj ostane zapisan, tako da ga niko nikada ne zaboravi!”

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen Youtube / Representative office of the Republic of Srpska in Greece

Advertisement