Connect with us

Amerika

INVESTICIJA U BUDUĆNOST: SAD daju skoro 2 milijarde dolara za milione doza vakcine protiv Kovida 19

Published

on

Američke vlasti naručile su od dve kompanije 100 miliona doza vakcina protiv bolesti COVID-19, a moguće je naručivanje dodatnih 500 miliona doza, prenose mediji.

Pfizer Inc i njemačka biotehnološka kompanija BioNTech SE će od američke vlade dobiti 1,95 milijardi dolara za proizvodnju i isporuku 100 miliona doza njihove vakcine protiv COVID-19.

Prema sporazumu, SAD će moći da nabave dodatnih 500 miliona doza, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva i Ministarstva obrane.

Pfizer će isporučiti doze ukoliko dobije odobrenje Američke uprave za hranu i lekove (FDA), prenosi Reuters.

Vakcina protiv COVID-19 smatra se ključnom u suzbijanju pandemije korona virusa, zbog čega su vlade širom sveta potpisale sporazume s raznim farmaceutskim kompanijama kako bi osigurale potrebne doze najnaprednijeg od više kandidata.

Pozitivni preliminarni rezultati

Pfizer i BioNTech izvestili su početkom meseca o pozitivnim preliminarnim rezultatima tekućeg kliničkog ispitivanja faze I/II za BNT162b1, potencijalnu vakcinu.

Njihov BNT162b1 najnapredniji je od četiri kandidata za vakcinu, koji se ocenjuju kao deo programa Pfizera i BioNTech-a.

Rezultati su pokazali da se kandidat za vakcinu može dati u dozi koja se dobro podnosi i stvara imunogenost koja zavisi od doze.

Pre početka trgovanja, deonice Pfizera su porasle za četiri posto, a deonice BioNTecha na američkoj berzi za šest posto.

Izvor: Al Jazeera Balkans
Foto: Pixabay

Advertisement