Connect with us

Amerika

DOK SLAVITE, DA ZNATE: Zašto Amerikanci obeležavaju Dan očeva (Father`s Day)

Published

on

Dan očeva (Fathers Day), koji se u SAD svake godine obeležava treće nedelje juna meseca, ove godine beleži svoj 111. jubilej.

Naime, istorija ovog američkog praznika seže u 1908. godinu, kada je crkva u Zapadnoj Virdžiniji održala propoved u čast 362 muškarca koji su prethodne godine stradali u eksploziji u rudniku za eksploataciju uglja.

Iste godine, žena po imenu Sonora Smart Dod započela je svoju misiju da Dan očeva utvrdi kao nacionalni praznik.

U SPOMEN NA OCA: Zahvaljujući Sonori Smart Dod Dan oćeva postao nacionalni praznik

Sonora je bila jedna od šestoro dece koju je odgajao njen samohrani otac i mislila je da očeve treba poštovati na isti način kao i majke. Nakon godinu dana podnošenja molbi njenoj lokalnoj zajednici i vladi, Sonorina rodna država Vašington proslavila je prvi zvanični Dan oca 19. juna 1910.godine.

Kasnije se proslava Dana očeva proširila iz države u državu, a nakon izvesnog vremena dan je konačno proglašen nacionalnim praznikom 1972. godine, kada ga je predsednik Ričard Nikson potpisao u formi Zakona.

I dok se u mnogim evropskim zemljama Dan očeva obeležava kao Dan Svetog Josipa, koji pada 19. marta, u Srbiji se slave Paterice.

Paterice se slave na Badnji dan (dan pred Božić), a običaj je da na taj dan deca uživaju da vezuju i očeve koji im slobodu “plaćaju” poklonima.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Indian Express

Advertisement